Ne piši nam, Orbane!

Umesto da troši novce na pisma, bilo bi bolje da Orban ta sredstva usmeri ka stipendijama za mlade Mađare

13. feb 2013

Nakon čitanja pisma, naravno, osećala sam se prijatno, prijao mi je gest. Ali docnije, tokom dana, nisam iz glave mogla da izbijem pismo ne zatošto me je toliko ganulo, više zbog toga jer sam razmišljala o tome da li je premijer poslao pismo svim prekograničnim državljanima i, ako jeste, koliko je to stajalo mađarsku državu – navodi se u osvrtu „Mađar so“-a, povodom 160.000 pisama koje je premijer Mađarske Viktor Orban poslao novim, dvojnim državljanima Mađarske i u kojem im je izneo da i Mađari van granica imaju pravo da budu obavešteni o događajima u Mađarskoj i da nacija u celini treba da upravlja Mađarskom.

– Za dve godine je preko 350 hiljada onih koji su zatražili mađarsko državljanstvo i dobili pozitvnu ocenu. Odnosno, ukoliko premijer bude redovno obaveštavao ove ljude i za očekivati je da će potencijalnih adresanata biti sve više, to bi u slučaju slanja jednog pisma moglo da staje 100 miliona forinti ili i više. I onda će svako dobiti samo jedno pismo.

Jasno mi je da nemaju svi internetsku vezu kod kuće, ali 2013-te, verujem, Viktor Orban bi mogao i na drugi način da se obrati prema više od 350 hiljada ljudi, redovno da ih obaveštava i da održava veze sa njima.

Kao državljanka Mađarske, zamolila bih gospodina premijera da mi ubuduće ne šalje ovakvo pismo. Kao pripadajući deo nacije, mislim da bi novac poreskih obveznika trebalo da se usmeri ka drugim, korisnijim stvarima – brojne naše mađarske institucije su na ivici stečaja, veoma je još mnogo mladih Mađara kojima bi bila potrebna stipendija, godišnje bi oko sto miliona forinti predstavljalo ogromnu pomoć bilo u Vojvodini, Erdelju, Slovačkoj, Potkarpatju. Ukoliko može, neka vlada pronađe drugi način kako da informiše one koji su van granica – piše autorka osvrta u „Mađar so“-u.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga