- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ne dozvoliti da se Srbobran ponovi u Kovinu

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina” upozorila je danas javnost i nadležne državne organe da “postoji opasnost da izborni proces u opštini Kovin bude ugrožen na sličan način kako se to desilo u Srbobranu pre i tokom drugog kruga dopunskih pokrajinskih izbora u martu ove godine”.

– U Kovinu, gde su raspisani lokalni izbori, koji će biti održani 7. aprila a kojima je dat veliki politički značaj, već se beleže prvi incidenti koji podsećaju na srbobranski slučaj – navodi se u saopštenju ove koalicije. „Građanska Vojvodina“ je podsetila da su izbore u Srbobranu pratili ozbiljni incidenti i fizički obračuni.

“Građanska Vojvodina” je pozvala nadležne organe da ne dozvole ponavljanje srbobranskog scenarija u Kovinu, a međunarodne i domaće organizacije da nadgledaju izborne procese, kako ovakve pojave ne bi postale pravilo tokom izbora.

Koalicija ističe da ovakve pojave moraju biti sprečene i da one „uveliko prevazilaze lokalni značaj i predstavljaju ne samo evidentno kršenje demokratskih pravila igre već i ozbiljnu društvenu opasnost“.

– Nasilnička i ogoljena borba za vlast, bez obzira na to što se dešava u malim sredinama, može ozbiljno ugroziti stabilnost zemlje, a takve pojave su posebno opasne u multietničkim sredinama kakva je i Vojvodina – ističu u „Građanskoj Vojvodini“.

„Građanska Vojvodina“ je pozvala nadležne organe da istraže incidente koji su se dešavali u Srbobranu i da „svoje nalaze saopšte javnosti“.

– Ti incidenti se ne smeju zaboraviti, oni moraju imati sudski epilog ako zaista želimo da živimo u demokratskom društvu – kaže se u saopštenju.

Pre nekoliko dana koalicija oko SPS-a u Kovinu uputila je otvoreno pismo Srpskoj naprednoj stranci o kojoj ih obaveštava o sukobu između aktivista ove dve stranke i zahteva da se ubuduće izbegavaju ovakvi incidenti.

Opštinski odbor SPS-a je saopštio da su iz Srpske napredne stranke dobili informaciju da su incident izazvali „Vučićevi momci iz Beograda“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!