Ne davimo Beograd: Vučić kao mogući prenosilac virusa da poštuje zdravstvene protokole

„U narednih 10 dana zato je važno da se predsednik suzdrži od poseta javnim skupovima i da smanji kontakte sa drugim osobama"

07. mar 2020

Nakon što je otkriveno da su najmanje dvoje učesnika konferencije na kojoj je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zaraženi korona virusom, Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je predsednika da se ponaša odgovorno, isprati protokol zdravstvenih institucija i ne posećuje javne skupove.

Takođe su ga pozvali da na minimum smanji kontakte sa drugim osobama u okruženju i dodali da ista uputstvo važe i za sve građane za koje se sumnja da su došli u kontakt sa zaraženim osobama.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavili su zadravstveno upozorenje za sve građane koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili su bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na infekciju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od COVID-19 da su u cilju sprečavanja prenošenja infekcije u Srbiji, dužni da u narednih 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima.

Predsednik Vučić, kako podseća Inicijativa Ne davimo Beograd, boravio je na konferenciji u Vašingtonu koju je od 1. do 3. marta organizovao Američko-izraelski komitet za javne poslove, te da postoji mogućnost da je kontaktima sa drugim funkcionerima i građanima već mogao preneti korona virus u Srbiji.

„U narednih 10 dana zato je važno da se predsednik suzdrži od poseta javnim skupovima i da smanji kontakte sa drugim osobama. Nedavno smo bili svedoci da je Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer odbio da se rukuje sa kancelarkom Angelom Merkel kako bi sprečio mogućnost širenja virusa. Od naših funkcionera očekujemo odgovorno ponašanje i praćenje zdravstvenih protokola koji važe sve građane“, navodi Inicijativa Ne davimo Beograd u saopštenju.

Inicijativa podseća da su naše zdravstvene institucije upozorile takođe da ukoliko građani, pa tako i Predsednik Aleksandar Vučić, osete simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stave masku preko usta i nosa, pojačaju higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavaju kontakte sa drugim osobama, koriste maramicu kad kijaju ili kašlju, i pozovu telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome borave.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga