„Ne da(vi)mo Beograd“ uručuje otkaze odgovornima za rušenje u Savamali

"Na čelu Beograda kriminalci ne smeju ostati ni dana duže. Nećemo im dozvoliti da se zaboravi i da prođe"

17. jul 2016

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ najavila je da će u ponedeljak u 9h uručiti otkaze odgovornima za rušenje u Savamali u izbornoj noći.

„Nedopustivo je da mesec i po dana nakon što je vrh gradske vlasti označen kao odgovoran za ovaj zločin, niko nije smenjen i niko nije odgovarao. Nedopustivo je da javne funkcije vrše oni koji su organizovali noćno rušenje zgrada i maltretiranje građana.”, navodi se u saopštenju.

„Na čelu Beograda kriminalci ne smeju ostati ni dana duže. Nećemo im dozvoliti da se zaboravi i da prođe. Vršićemo pritisak i zahtevati da snose odgovornost gde god da se pojave, gde god da vrše javnu funkciju“, dodaju oni.

Kako su najavili, članovi Inicijative neće prestati da traže odgovornost, ako oni koji su odgovorni za rušenje objekata u Savamali ne budu na sednici Skupštine.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ do sada je organizovala pet masovnih građanskih protesta zbog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala u noći između 24. i 25. aprila, na kojima su zatražene ostavke gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, v.d. direktora policije Vladimira Rebića, predsednika Skupštine Beograda Nikole Nikodijevića i načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.

Te noći su osobe s fantomkama bagerima porušile nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici i maltretirale građane koji su se tu zatekli, vezivali ih i oduzimali im mobilne telefone. Građani su zvali policiju, ali su ih službenici, govoreći da nisu nadležni, upućivali na Komunalnu policiju u kojoj su im takođe rekli da nisu nadležni, te niko nije izvršio uviđaj.

U izveštaju o kontroli rada policije u izbornoj noći, zaštitnik građana Saša Janković naveo je da je službenicima iz vrha policije bilo naređeno da ne reaguju na pozive građana.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić pre mesec i po dana izjavio je da je vrh gradske vlasti odgovoran za noćno rušenje Savamale.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga