Ne davimo Beograd: Priveden naš aktivista 

Aktivista Radomir Lazović priveden nakon što je napisao "Mesto zločina" u Hercegovačkoj ulici

26. feb 2018

Aktivista i kandidat za odbornika Inicijative Ne davimo Beograd, Radomir Lazović, priveden je zbog ispisivanja natpisa „Mesto zločina“ u Hercegovačkoj ulici, navodi se u saopštenju.

„Na ovaj način Inicijativa je više puta obeležavala mesto na kome su u izbornoj noći, aprila 2016. godine, maskirani ljudi sa bagerima porušili objekte u ovoj ulici. Te noći, policija je uprkos pozivima građana odbila da izađe na mesto zločina, ali su i prošli i ovaj put pri ispisivanju natpisa „Mesto zločina“, reagovale brojne snage bezbednosti koje su ovaj put i privele našeg aktivistu“, navodi se u saopštenju inicijative Ne davimo Beograd.

U saopštenju se dodaje da je Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula pravne procese koji će „omogućiti raskidanje ugovora“ o ulaganju u „Beograd na vodi“, a dodaje se da će „insistirati na odgovornosti onih koji su do ovog skandaloznog posla i svega što je njegovo protivzakonito sprovođenje dovelo“.

„Savski amfiteatar mora se vratiti u planski i pravni sistem Srbije iz kojih je odbredbama ugovora isključen, a o njegovoj daljoj budućnosti mora se odlučivati na javnom konkursu i u odnosu na potrebe građana Beograda“, dodaje se u saopštenju.

U prethodne tri godine, kako se navodi u saopštenju, Inicijativa Ne davimo Beograd je protestima, akcijama, analizama ugovora, prikupljanjem dokaza, prijavama nadležnim inspekcijama, tužbama, razgovorima sa građanima pokazala da se neće miriti sa „otimanjem ovog najvrednijeg dela grada“.

„Izbori i učešće u radu Skupštine grada Beograda biće još jedan alat da se ovome suprotstavimo“, navodi se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

Radomir Lazović: Hapšenje samo deo pritisaka na aktiviste NDMBGD

Kandidat za odbornika Inicijative Ne da(vi)mo Beograd Radomir Lazović izjavio je danas u Novom Sadu da je njegovo jučerašnje privođenje samo još jedan od pritisaka u kampanji za lokalne izbore u Beogradu, da tih pritiaka ima već dovoljno, te da je hapšenje „samo deo“ onoga što aktivisti te incijative proživljavaju.

„Naše aktiviste su pokušali da provociraju prilikom prikupljanja potpisa, uništili su nam izložbu Koraksovih karikatura, sačekuju nas i prate nepoznata lica u neidentifikovanim automobilima, našu nositeljku liste su pokušali da otmu pa Zaštitnik građana nije dalje postupao po prijavi, uprkos tome što je utvrdio da je sa višeg mesta naređeno da lica koja su to pokušala budu puštena“, rekao je Lazović za Betu.

Lazović je kazao da nema specijalni komentar povodom jučerašnjeg hapšenja, ali da je Inicijativa „spremna na činove građanske neposlušnosti“, jer smatraju da je ona, posebno u slučaju Hercegovačke ulice, „legitimna“.

„Mi želimo da zakon važi za sve i spremni smo na činove građanske neposlušnosti, jer smatramo da je ona u ovom slučaju legitimna, da sistem ne funkcioniše onako kako bi trebalo, a to je da zaštiti građane od bahatih nasilnika na vlasti kakvi su Siniša Mali, Goran Vesić i ostala ekipa“, rekao je Lazović.

On je ponovio da Inicijativa NDMBGD Hercegovačku ulicu smatra „mestom zločina“, te da su nekoliko puta do sada tu ulicu tako tako i obeležavali.

„Ono što je indikativno je da se na takve minorne stvari, kao što je pisanje po trotoaru, pojavi policija, dve patrole žandarmerije, dve komunalaca i dve ekipe obezbeđenja, pa još prođe tuda sučajno i marica, a kada se rušilo u Hercegovačkoj niko se nije pojavio“, rekao je Lazović.

Dodao je da hapšenje pokazuje upravo taj „besmisao i paradoks“, podsećajući da je prošlo gotovo dve godine od rušenja, a javnost još uvek „nema informacije, niti postupanje policije i tužilaštva“.

(Autonomija, N1, foto: Ne davimo Beograd) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga