„Ne da(vi)mo Beograd“: Pretnje stižu i od zaposlenih u Vladi Srbije

MUP nije rešio nijedan od 30 slučajeva poziva na nasilje prema aktivistima Inicijative

19. jan 2017

Predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ imala su danas dva suđenja u Prvom prekršajnom sudu, jedno zbog lepljenja nalepnice sa natpisom „Beograd nije MALI“ na banderi, a drugo zbog paljenja baklje i dimne bombe tokom protesta „Nema straha! Nema predaje!“ ispred Višeg javnog tužilaštva.

„Do sada je protiv nas podneto 15 prekršajnih prijava. Zbog toga što smo protestom „‘prava napolje!’ pokušali da uručimo otkaz ‘gradonačelniku’ Siniši Malom, tužilaštvo priprema krivični postupak. Samo u januaru nas čekaju četiri, a u februaru, za sada, dva suđenja. Za to vreme, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, prijavila je preko 30 slučajeva pretnji i poziva na nasilje koje smo primili putem društvenih mreža, neke od njih i od zaposlenih u Vladi Srbije i osoba sa Interpolove poternice“, rekla je za Danas Ksenija Radovanović iz Inicijative.

Pored toga, kako je dodala, prijavili su i tri slučaja direktnog ugrožavanja bezbednosti i napada na aktiviste, protiv više nepoznatih, ali i onih lica čiji je identitet poznat i vrhu policije i tužilaštvu.

Policiji su prijavljeni i provokatori koji su, tokom nekoliko protesta, sa terasa okolnih ulica gađali građane i tako im ugrožavali bezbednost.

„Na rad policije podneli smo jednu pritužbu, kao i žalbu kancelariji Zaštitnika građana. Otkrili smo da MUP prisluškuje naše telefone, da su podaci o tome, potpisom ministra, proglašeni za ‘službenu tajnu’, a sve češće primećujemo da nas nepoznata lica prate i na ulicama grada. Povereniku smo tim, i raznim drugim povodima, do sada podneli preko 20 žalbi. Tužili smo dnevni list Informer, a u pripremi su još dve tužbe protiv ovog lista. U pripremi je i postupak za utvrđivanje ništavosti Ugovora o ulaganju u projekat ‘Beograd na vodi'“, navela je Radovanović.

Ona je kazala da ni jedan od tih slučajeva nije rešen, kao što nije rešen ni planiranje, organizovanje, izvršenje i prikrivanje krivičnih dela ograničavanja slobode građana i rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, od kojeg je prošlo devet meseci.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga