Ne davimo Beograd: Policija zastrašuje građane koji dolaze na protest

"Mi ne pristajemo na strah"

29. sep 2016

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da je policija sinoć ispitivala predstavnike grupa građana koji danas dolaze na protest te inicijative u Beograd.

“Kako nam javljaju naši prijatelji i kolege, u bar tri grada odakle grupe građana sutra organizovano dolaze na protest, policija ispituje organizatore i građane i najavljuje da će do protesta imati policijsku pratnju. Da ispitivanje nije samo informativno, pokazuje i to što su pojedinci bili kontaktirani i po četiri puta”, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je ocenila da je reč o “zastrašivanju policijom”.

“Policija, umesto da odgovora na pozive građana u pomoć ili rešava ozbiljne slučajeve kršenja prava, proverava ko i gde putuje. Mi ne pristajemo na strah i zato ćemo na protestu ispred Skupštine grada od 18 sati biti samo odlučniji”, piše u saopštenju.

Aktivisti Vojvođanskog građanskog centra iz Novog Sada kazali su agenciji Beta da je sinoć oko 21 sat u njihove prostorije bez prethodne najave došlo dvoje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, od kojih se jedna osoba predstavila kao komandir policijske stanice Stari grad, povodom odlaska na protest u Beograd.

“Na pitanje zašto su došli tako kasno, pored činjenice da sve informacije imaju, jer su tokom dana kontaktirali i aktiviste pokreta Podrži RTV i Vojvođanskog građanskog centra, objašnjeno nam je da je to zbog naše sigurnosti, zbog čega će autobus koji će sutra iz Novog Sada krenuti na protest u Beograd imati i policijsku pratnju. Želimo da verujemo da je ovakva reakcija policije zaista u svrhu osiguravanja bezbednosti naših aktivista, a ne pokušaj zastrašivanja”, kazali su u Vojvođanskom građanskom centru.

Slične posete policije prijavile su i grupe građana iz Kraljeva i Subotice, koje takođe dolaze organizovano na protest u Beograd.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga