Ne davimo Beograd: Policija i dalje čuva kradonačelnika

"Bili, tražili i označili. Vidimo se opet"

13. mar 2017

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ jutros je ponovo blokirala ulaz u Skupštinu grada i pokušala da „dočeka“ gradonačelnika Sinišu Malog zbog toga što već duže vreme izbegava medije i čiju ostavku Inicijativa traži već mesecima zbog umešanosti u rušenje objekata u Savamali u noći između 24. i 25. aprila 2016.

„Policija i dalje čuva kradonačelnika. Bili, tražili i označili. Vidimo se opet“, navela je Inicijativa na Tviteru.

Nekoliko predstavnika Inicijative blokiralo je jutros oko 7.00 svečani ulaz u Skupštinu grada, tako što su sedeli na stepeništu ispred ulaza.

„Išli smo da blokiramo i drugi ulaz (iz Ulice Dragoslava Jovanovića), ali je na tom ulazu bio kordon policije“, rekao je agenciji Beta predstavnik Inicijative Andrija Stojanović.

Predstavnici Inicijative su stubove na centralnom ulazu u Skupštinu grada, kao i u gradsku upravu na Trgu Nikole Pašića, obmotali žutom trakom sa simbolima Inicijative – žutom patkicom.

Predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Malog su na ulazu u Skupštinu grada čekali i 6. marta, ali se ni tada nije pojavio.

U noći između 24. i 25. aprila prošle godine porušene su zgrade u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. Grupa maskiranih ljudi porušila je objeke bagerima, a presretala građane koji su prolazili tuda, oduzimala im telefone i maltretirala ih. Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala.

Iz izveštaja Zaštitnika građana o postupanju policije te noći vidi se da je policiji naređeno iz vrha da ne reaguje. Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedugo po rušenju u Savamali rekao je da je za to odgovoran vrh gradske vlasti.

Bivša supruga gradonačlenika Malog, Marija Mali u intervjuu za portal KRIK izjavila je da je Mali umešan u noćno rušenje u Savamali i da je to rušenje organizovao.

Od rušenja u Savamali periodično se održavaju protesti, koje organizuje Inicijativa, a podržava više hiljada građana, koji traže odgovornost za rušenje u Hercegovačkoj ulici.

Za skoro godinu dana od rušenja niko nije odgovarao ni politički, ni krivično.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga