Ne davimo Beograd: Podrška TV N1, vlast stvara atmosferu linča

"Upoznati smo do detalja kako funkcioniše ovaj sistem"

05. feb 2019

Inicijativa Ne davimo Beograd najoštrije je danas osudila pretnje koje su upućene novinarima i zaposlenima televizije N1, uz napomenu da ovo nije izolovani slučaj već deo mehanizma za gušenje kritike i ostvarivanje pritisaka na neistomišljenike, koje sprovodi vlast prema redakcijama koje rade odgovorno i profesionalno.

„Ovaj dobro osmišljeni sistem funkcioniše tako što prvo političari crtaju mete na čelima nepodobnih građana ili novinara, tako što ih nazivaju izdajnicima ili rušiteljima države, u vašem slučaju CIA plaćenicima. U režimskim medijima ove opasne diskvalifikacije se prenose do šire javnosti i na taj način stvara atmosfera linča, koja se materijalizuje dalje na društvenim mrežama“, navela je Inicijativa.

Ona je navela i da je na svojoj koži najdirektnije osetila sve aspekte ovog mehanizma, „kada su preko režimskih medija i ovih stranica deljene slike njenih aktivista sa najgnusnijim pretnjama i pozivima na ubijanje, rezanje grkljana, prebijanje, klanje, nabijanje na kolac, silovanje i brojne druge gadosti, upoznati smo do detalja kako funkcioniše ovaj sistem“.

U saopštenju je istaknuto da je Inicijativa o svemu ovome obavestila nadležne na desetine puta i podneli preko 30 prijava policiji i posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal ali da do danas niko nije odgovarao povodom ovih prijava.

„Inicijativa Ne davimo Beograd solidarno je upozoravala na ovaj mehanizam i kada su na njegovoj meti bili glavni urednik novinske agencije Beta, Dragan Janjić, bivši predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović, zatim bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i narodna poslanica Marinika Tepić“, podseća se u saopštenju.

Na predlog Inicijative Ne davimo Beograd, kako je navedeno, borba protiv ovakve vrste nasilja nad političkim neistomišljenicima i gušenja slobode govora ušla je i u dokument o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora koji su u decembru prethodne godine potpisali predstavnici opozicije, ali i u aktuelne dokumente o kojima se vode razgovori.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga