Ne da(vi)mo Beograd: Nov protest 25. juna

Ostavke odgovornih moraju biti uvertira za krivično procesuiranje naredbodavaca, organizatora, počinitelja i saučesnika

19. jun 2016

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd najavila je nov protest zbog noćnog rušenja objekata u Savamali.

Inicijativa je na svom Fejsbuk profilu navela da će nov protest biti održan u subotu, 25. juna u 18 časova ispred Skupštine Beograda.

Ne da(vi)mo Beograd je podsetio da je poslednji protest okupio dvadeset pet hiljada ljudi koji su na ulicama Beograda zahtevali smene i krivično procesuiranje odgovornih za rušenje u Savamali, ugrožavanje sigurnosti i slobode kretanja očevidaca i nereagovanje policije.

„Građani su jasno ukazali da je projekat Beograd na vodi društveno i ekonomski štetan i da bestijalan čin koji je počinjen u noći između 24. i 25. aprila predstavlja vrhunac nasilja koje se sprovodi radi realizacije ovog projekta“, istakli su aktivisti.

Oni su poručili da ne pristaju na arbitrarno utvrđivanje krivice od strane izvršne vlasti, na ukazivanje na krivce uz hvalospeve o njihovom požrtvovanju, doprinosu gradu i dobrim namerama.

„Krivica bez odgovornosti i ostavke je samo još jedan šamar pravdi. A ostavke odgovornih moraju biti uvertira za krivično procesuiranje naredbodavaca, organizatora, počinitelja i saučesnika“, dodali su oni.

Inicijativa je istakla i da su građani jasno pokazali da ne trpe laži, manipulacije i nasilje, kao način regulisanja društvenih odnosa i raspodele resursa.

„Od početka realizacije “Beograda na vodi” ukazivali smo na svu njegovu štetnost po interese građana Beograda i Srbije. Flagrantno kršenje zakona, pravila i procedura razvoja grada i na kraju otvoreno nasilje, samo su posledica politike koja javne resurse koristi za bogaćenje ekonomsko-političke elite“, ocenili su u Inicijativi.

Oni su dodali i da se neće kriti pred terorom i kriminalom. „Priznanje nije dovoljno. Zločin zahteva kaznu“, poručili su aktivisti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga