Ne da(vi)mo Beograd: 200 kilograma lubenice za komunalnu policiju

Aktivisti traže ostavku načelnika komunalne policije Nikole Ristića

01. jul 2016

Aktivisti inicijiative Ne da(vi)mo Beograd danas su doneli 200 kilograma lubenica ispred sedišta komunalne policije u Beogradu, kao simbolički čin protiv nasilja predstavnika vlasti i njihovih odreda.

Kako se objašnjava na Fejsbuk profilu Ne da(vi)mo Beograd, niko od komunalnih policajaca nije izašao iz zgrade, očigledno shvatajući sopstvenu odgovornost i potrebu da se s njom suoče.

Prodavac lubenica V.M. preminuo je pre nekoliko dana u toku rasprave sa pripadnicima Komunalne policije na Vidikovačkoj pijaci.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd poručila je da očekuje ostavku Nikole Ristića i istragu brojnih neprihvatljivih postupanja komunalne policije od samog svog osnivanja.

„Ovo je samo poslednja epizoda u njihovom šestogodišnjem postojanju, koje je obeleženo isključivo bahatim ponašanjem, prekoračenjem ovlašćenja i maltretiranjem najnemoćnijih. Javna služba kojoj je jedina funkcija da naplaćuje kazne onima koji na ulici prodaju šta mogu kako bi preživeli ili se švercuju jer nemaju da plate kartu – ni ne treba da postoji“, navodi se u saopštenju inicijative.

Aktivisti su podsetili i da je načelnik Komunalne policije Nikola Ristić pre pet meseci odbio da podnese ostavku iako je to zatražio Zaštitnik građana.

„U odbijanju da preuzme odgovornost tada ga je podržao ‘gradonačelnik’ Siniša Mali. Pre dva meseca, načelnik je lagao da građani nisu zvali Komunalnu policiju u noći kada je vrh vlasti organizovao rušenje u Savamali“, istakli su aktivisti inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga