NDS-u ponuđeno da uđe u vojvođansku vlast

Predlog je zvaničnog karaktera, ali nije konkretizovan

01. jul 2014

Predsednik Nove demokratske stranke (NDS) Boris Tadić izjavio je danas u Novom Sadu da je ta stranka dobila i zvaničan predlog da uđe u vojvođansku vladu, ali da još nije pronađen konkretan predlog kako će se to desiti.

Tadić je nakon sastanka sa predstavnicima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu rekao da je taj predlog zvaničnog karaktera, ali da „nije konkretizovan“.

„Videćemo kako taj predlog izgleda na tehničkom nivou kada uđemo u ove razgovore i oni će biti pokrenuti za dan-dva“, rekao je Tadić, i dodao da će NDS glasati za smenu pokrajinskog sekretara za obrazovanje Andora Delija, što ne znači da je postao deo vlasti.

Dodao je da su se lideri tri stranke saglasili oko toga da slične sastanke treba redovno da održavaju na najvišem stranačkom nivou, te da će oni „biti formalizovani“.

Tadić je ponovio i stavove NDS o mogućnostima rešenja krize u Vojvodini, ali i u celoj Srbiji, među kojima je promena Ustava Srbije i redefinisanja položaja Vojvodine.

„Potrebno je raditi i na novom Zakonu o javnoj svojini, u Ustav uneti odredbe decentralizacije i regionalizacije sa posebnim osvrtom na nadležnosti lokalnih samouprava i promena izbornog zakona“, rekao je Tadić.

Kako je naveo, NDS će predlagati promenu izbornog zakona, u kojoj će zahtevati da ako on bude proporcionalan ujedno bude i personalizovan, kako bi građani znali za koga glasaju, i kako se odgovornost ne bi mogla prenositi na „različite nivoe vlasti“.

Predsednik DS Bojan Pajtić rekao je da je zajednički stav tri stranke da je potrebno menjati Ustav Srbije, jer on ne odgovara potrebama ni Vojvodine ni Srbije, pošto nije upodobljen sa evropskim standardima.

Pajtić je rekao da proces donošenja Zakona o finansiranju Vojvodine predugo traje i apelovao na Ministarstvo finansija i Vladu Srbije da taj proces ubrzaju.

„Višestruko manje sredstava je opredeljeno za pokrajinski budžet nego što je to određeno Ustavom. Imamo manje razvojnih mehanizama i mogućnosti da utičemo na privredni prosperitet zbog toga“, dodao je Pajtić.

On je naveo da kriza u Pokrajini nije izazvana zbog „krize rezultata vlade“, već je uzrokuje „uvođenje korupcije u parlament Vojvodine“.

„Kriza je uzrokovana korupcijom, otimanjem poslanika, u čemu je Srpska napredna stranka prednjačila, potkupljivanjem, pretnjama i redukovanjem poslaničke grupe DS i većine u parlamentu“, kazao je Pajtić.

Kako je naveo, u Skupštini Vojvodine treba da bude uspostavljena konzistentna većina, koju će činiti stranke koje su opozicione na republičkom nivou, ali i Savez vojvođanskih Mađara iako je ta stranka ušla u vlast na republičkom nivou.

„U narednim danima će ljudi koje smo opredelili da o tome razgovaraju definisati šta u operativnom smislu znači povećanje participacije LSV i uključivanje NDS u parlamentarnu većinu. Tu koaliciju treba graditi na zajedničkim strateškim ciljevima do 2016. godine“, rekao je Pajtić.

Dodao je da je uslov za DS da ta koalicija bude stabilna do 2016. godine i da će u tom slučaju njegova stranka biti „pouzdan partner“.

Lider LSV Nenad Čanak rekao je da do sutra, za kada je zakazana sendica Skupštine Vojvodine, nije moguće napraviti ozbiljne promene, već da će se takva rekonstrukcija desiti tek u septembru.

„Nas zanima samo šta će se raditi i koje će kompetentne ličnosti te projekte i programe sprovoditi. Ne zanimaju nas sekretarska i bilo koja druga mesta“, dodao je Čanak i dodao da se ne slaže sa predlogom Ištvana Pastora iz SVM da treba uspostaviti „koncentracionu vladu“ u Vojvodini.

Sastanak predstavnika DS, NDS i LSV o mogućim promenama u vojvođanskoj vladajućoj koaliciji odžan je danas u Novom Sadu, a juče su predstavnici LSV i NDS razgovarali o toj temi i sa SVM.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga