NDS formirao poslanički klub u Skupštini Vojvodine

DS: Poslanici da vrate mandat DS-u

24. mar 2014

Nova demokratska stranka (NDS) formirala je danas poslanički klub u Skupštini Vojvodine, koji čini pet bivših članova poslaničkog kluba Demokratske stranke (DS).

Šef poslaničke grupe NDS-a Miloš Gagić rekao je novinarima u Skupštini Vojvodine da ta poslanička grupa nije formirana „niti da podržava niti da ruši“ aktuelnu pokrajinsku vlast, koju čine DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM). „Želimo da se na konstruktivan način borimo za interese građana Vojvodine. O svakom konkretnom pitanju formiraćemo stav isključivo se vodeći time šta je dobro za Vojvodinu i za njene građane“, kazao je Gagić.

Dodao je da NDS „niti priziva pokrajinske izbore niti će sprečavati da se oni dese“ i ocenio da je odluka o tome da li će biti izbora pre svega u rukama pokrajinske vladajuće koalicije. „Ukoliko ih bude i kada ih bude, NDS će na pokrajinskim izborima svakako učestvovati i nadamo se ostvariti odličan rezultat s obzirom na to da je najbolji rezultat na proteklim izborima lista Borisa Tadića postigla baš u Vojvodini“, rekao je Gagić.

NDS je na vanrednim republičkim izborima nastupila između ostalog i sa regionalnom LSV.

Pored Gagića, u poslaničkoj grupi NDS su i Robert Santo iz Subotice, Tanja Dokmanović iz Vršca, Ivana Milić iz Kovina i Mata Matarić iz Sombora. Na poslednjim pokrajinskim izborima, koji su održani u maju 2012. godine, NDS nije nastupila jer nije ni postojala.

Nakon današnjeg formiranja poslaničkog kluba NDS-a, poslanički klub DS-a ima 53 poslanika, poslanički klub LSV 10, a poslanički klub SVM-a sedam poslanika. To znači da vladajuća većina zvanično ima podršku 70 od 120 poslanika.

DS: Poslanici da vrate mandat DS-u

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) ocenio je danas da je formiranje poslaničke grupe Nove demokratske stranke (NDS) u Skupštini Vojvodine politički manevar i da bi poslanici koji su mandat dobili na proporcionalnoj listi, trebalo da ih vrate poslaničkoj grupi DS.

DS je u saopštenju za javnost upozorio da “elementarni politički moral” nalaže da poslanici koji su dobili mandat na proporcionalnoj listi, mandate vrate poslaničkoj grupi “Izbor za bolju Vojvodinu – Bojan Pajtić”. Dodaje se da su tako postupili i poslanici Srpske radikalne stranke kada su napustili tu stranku.

“Osnivanje ovog poslaničkog kluba je politički manevar Borisa Tadića pred predstojeće pregovore o ulasku u Vladu Srbije sa Srpskom naprednom strankom. Tadić pokušava da pojača pregovaračku poziciju i relativno loš izborni rezultat time što preuzima kandidate sa proporcionalne liste i čini sve da destabilizuje Skupštinu Vojvodine”, pisse u saopštenju za javnost.

DS je formiranje poslaničkog kluba okarakterisala kao “nekorektan i nečastan gest” i dodao da je skupštinska većina u pokrajini bez obzira na to stabilna.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga