NDS formira poslanički klub u Skupštini Vojvodine

Veselinović: Nećemo biti rušilački faktor

20. mar 2014

Nova demokratska stranka (NDS) formiraće u narednim danima poslanički klub u Skupštini Vojvodine, jer će u nju preći nekoliko poslanika Demokratske stranke (DS), izjavio je funkcioner te partije Janko Veselinović.

Veselinović je novinarima rekao da postoji „određeni broj poslanika“ koji će u narednim danima i zvanično saopštiti da su prešli u NDS i dodao da to više nije „nikakva tajna“. On nije precizirao o kolikom broju poslanika je reč, kao ni koji su to poslanici. Veselinović je dodao da NDS u Vojvodini „neće biti rušilački faktor“.

Na vlasti u pokrajini je koalicija DS-a, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, koja zvanično ima 76 od ukupno 120 poslanika. Sam DS u parlamentu u ovom trenutku ima 58 poslanika.

Visoki funkcioneri Srpske napredne stranke su odmah nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojima je ta stranka sa koalicionim partnerima posvojila apsolutnu većinu mandata u državnom parlamentu, zatražili raspisivanje vanrednih izbora za Skupštinu Vojvodine. Oni su ocenili da Vlada Vojvodine, na čijem je čelu zamenik predsednika DS Bojan Pajtić, više nema legitimitet zbog veoma loših izbornih rezultata DS-a.

Pajtić je uzvratio da do vanrednih izbora u Vojvodini može doći do kraja godine, ako se prethodno usaglasi pokrajinski statut i dođe do izmena Ustava Srbije, koje bi garantovale stabilno funkcionisanje pokrajine.

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da do izbora u pokrajini može doći samo ako sadašnja vladajuća koalicija izgubi većinu ili ukoliko Vlada Vojvodine podnese ostavku.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga