NDNV: Zaštititi novinare i medijske radnike RTV-a od otpuštanja

"Nezavisnost, integritet i autonomija novinara direktno zavisi od njihovog načina zapošljavanja i stabilnosti radnih mesta“

11. avg 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je danas rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) da hitno i bez odlaganja nađe način da se zaštite radna mesta novinara i medijskih radnika u toj kući i da jasno predoči po kojim profesionalnim kriterijumima planira otpuštanja koja su najavljena u medijima.

„Nedopustivo je da rukovodstvo pokrajinskog javnog medijskog servisa novinare i novinarke kao i medijske radnike te kuće drži u neizvenosti i bez jasnih i transparentnih kriterijuma pristupa bilo kakvom smanjenju broja zaposlenih i angažovanih“, ocenili su u NDNV-u.

Generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica potvrdio je juče da tekući ugovor te kuće s agencijom za posredovanje pri zapošljavanju ističe 30. avgusta i da će oko 200 radnika ostati bez posla, jer pokrajinski javni servis trenutno nema novca za sklapanje novog ugovora.

Prethodno je tokom jula RTV već raskinut ugovor sa 56 saradnika. Posredstvom agencije angažovano je 257 radnika, a samo njih oko 50 biće zaposleni na RTV-u dok će 200 medijskih radnika ostati bez posla ukoliko Vlada Srbije ne nađe način da finansijski pomogne RTV-u pošto su rebalansom budžeta Srbije umanjena sredstva namnjena RTV-u za 201 milion dinara.

NDNV zahteva da se zaštite kolege i koleginice na RTV i da rukovodstvo nađe način da oni ostanu i dalje u radnom odnosu. Ukoliko do toga ipak ne dođe, u NDNV-u smatraće to još jednim neuspehom celog rukovodstva, zbog čega Upravni odbor te kuće treba da podnese ostavku.

„Posebno zabrinjava da je, prema informacijama od kolega, ugroženo manjinsko informisanje, jer redakcije na tim jezicima ne mogu više podneti teret smanjivanja broja radnika“, navodi se u saopštenju.

Iz NDNV-a su poručili da će i dalje pomno pratiti situaciju u toj medijskoj kući i ponuditi pravnu pomoć svim kolegama i koleginicama koji budu ostali bez posla.

„Ponovo ukazujemo na nedopustiv način kako je deo radnika RTV angažovan preko različitih agencija, direktno držeći ih u neizvesnosti u periodu kada građanima i građankama najviše treba kvalitetno informisanje“, naveodi se u saopštenju.

NDNV je više puta do sada ukazivao na lošu kadrovsku politiku i na smanjenje kvaliteta programa RTV zbog, kako ocenjuju, nedostatka stručnosti i namere rukovodstva da od RTV izgradi javnu medijsku kuću građana Vojvodine.

„Pozivamo i građane i građanke da zaštite novinare i novinarke kao i ostale medijske radnike od neizvesnosti i pritisaka, jer nezavisnost, integritet i autonomija novinara direktno zavisi od njihovog načina zapošljavanja i stabilnosti radnih mesta“, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga