NDNV zahteva da se kazne mađarski policajci koji su pretukli izbeglice i ekipu RTS-a

Međunarodne i evropske organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja morale bi oštro da reaguju na ovaj incident

16. sep 2015

Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro osuđuje fizički napad mađarske policije na izbeglice i ekipu RTS-a, i zahteva od nadležnih državnih organa Mađarske da se policajci koji su se iživljavali nad unesrećenima i medijskim radnicima koji su samo radili svoj posao – budu najstrože kažnjeni.

NDNV međutim nije preterano začuđen ovakvom, skandaloznom policijskom akcijom jer je ona posledica i nastavak ksenofobne i nacionalističke histerije koja se mesecima produkuje u susednoj zemlji, ali nažalost ne samo u njoj, zbog dolaska izbeglica.

Smatramo takođe da bi međunarodne i evropske organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja morale oštro da reaguju na ovaj incident, kako bi se izvršio pritisak na Vladu Mađarske da se počinioci kazne, ali i sprečilo da se ovakvi događaji u budućnosti dešavaju.

Danas u 17,30 mađarska policija je na graničnom prelazu Horgoš pustila izbeglice da se približe na dvadesetak metara i počela da ih tuče, a u toj siledžijskoj akciji pretučena je i ekipa RTS-a.

Mađarska policija tukla ekipu RTS-a

Mađarska policija pretukla je pendrecima ekipu RTS-a i polomila im opremu na Horgošu, iako su im rekli da su novinari nacionalne televizije Srbije.

Oko 17.30 mađarska policija pustila je izbeglice da se približe na dvadesetak metara od granice i tada počela da ih tuče pendrecima. U tom trenutku, napali su i ekipu RTS-a koja je pratila događaje na granici.

Mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Mijailović bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su slomili pecaljku kojom se snima zvuk.

Među njima je bila i novinarka Jovana Đurović kojoj je povređena ruka.

Kako je za Internet portal RTS-a rekla koleginica Đurović, ekipa RTS-a je napadnuta u trenutku dok se nalazila u međuprostoru između policijskog kordona i grupe migranata.

U trenutku kada je naša novinarka napadnuta nije bilo napada iz kolone migranata na policiju i nije poznato zašto su se mađarski specijalci odlučili za napad.

Snimatelj Hadži Mijailović kaže da su ih policajci namerno tukli i lomili opremu, iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije.

Dok su ih tukli, jedan snimatelj mađarske televizije sve vreme ih je vređao i psovao.

Lekari Hitne pomoći ukazali su im prvu pomoć, nakon čega su prevezeni u bolnicu u Subotici, javlja izveštač RTS-a.

(NDNV/agencije)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga