NDNV zabrinut zbog dešavanja u Mađar sou i Het napu

SVM se u manjinskoj medijskoj sferi ponaša skoro identično kao njegov “veliki brat", odnosno Srpska napredna stranka u većinskoj

04. jul 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da najnovija dešavanja u listovima na mađarskom jeziku, Mađar so i Het nap, ukazuju na to da su u toku “udari na medijske slobode i novinarski profesionalizam u ovim medijima”.

U ta dva lista osnivač je Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, kojim trenutno upravlja Savez vojvođanskih Mađara (SVM).

Četrnaest novinara lista Mađar so pre dve nedelje je u otvorenom pismu javnosti svedočilo da se u tom listu odvija proces koji govori o veoma lošim namerama SVM u sferi informisanja, ali i o ozbiljnim nedostacima u medijskih i drugih zakona koji se odnose na informisanje na manjinskim jezicima.

Pre nekoliko dana usledio je i kontroverzan otkaz novinaru tog lista Petru Kokaiju, kao i najava da će Mađarski nacionalni savet, nakon više od 70 godina uskratiti pravo članovima obe redakcije da učestvuju u odlučivanju o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih listova.

NDNV smatra da se SVM u manjinskoj medijskoj sferi ponaša skoro identično kao njegov “veliki brat, odnosno Srpska napredna stranka (SNS) u većinskoj”.

“Medije pretvara u propagandne komplete, uklanja ili marginalizuje nepodobne novinare, difamira političke protivnike”, piše u saopštenju NDNV.

Ovo udruženje je ocenilo da je kao posledica dogovora SNS i SVM, novim medijskim zakonima pojačana dominacija nacionalnih saveta u oblasti informisanja.

“To je za direktnu posledicu imalo dodatno urušavanje nivoa medijskih sloboda i prava novinara u onim medijima kojima su oni osnivači”, dodao je NDNV i ukazao da je neophodno definisati drugačija zakonska rešenja koja bi ograničila samovolju manjinskih nacionalnih saveta.

U saopštenju se dodaje i da je u Kodeksu novinara Srbije jasno navedeno da je “sa novinarskom profesijom nespojiv rad u političkim partijama i da se učešće u izbornoj ili medijskoj kampanji političke partije ne može obavljati istovremeno s novinarskim/uredničkim poslom”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga