NDNV: Zabrana za TV N1 pokazuje da su partijske direktive iznad zakona za lokalnu vlast u Vrbasu

"Društvo koje dozvoljava da se odrekne slobodnih medija i profesionalnih novinara, odriče se i građanskih sloboda i vladavine prava"

28. nov 2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo kršenje medijskih i zakona o lokalnoj samoupravi u Skupštini opštine Vrbas čiji čelnici nisu dozvolili novinarima da izveštaju sa sednice lokalnog parlamenta, sprečivši ekipu televizije N1 da uđe u skupštinsku salu.

„Današnji incident u Vrbasu primer je kako poruke koje šalju najviši državni zvaničnici za lokalne vlasti predstavljaju zakon, a ne zakonski akti koji se usvajaju u Skupštini Srbije“, isitče se u saopštenju NDNV-a.

U saopštenju se navodi da je građanima, pojedinim novinarima i opozicionim odbornicima danas bilo zabranjeno da uđu na sednicu Skupštine opštine Vrbas, jer su meštani Ravnog sela želeli sa skupštinske govornice da se obrate odbornicima i sa njima razgovaraju o problemu sa neispravnom vodom u tom selu.

Dodaje se da je ova priča u žižu javnosti dospela nakon što je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio da je meštanin Ravnog Sela Božidar Caričić dobio sudski spor i da je oslobođen obaveza plaćanja računa za vodu, pošto ona nije za piće.

Iako su neki novinari pušteni u salu nakon duže rasprave, ekipi televizije N1 do kraja nije dozvoljeno da izveštava sa ovog događaja, iako su sednice lokalne skupštine javne, ukazuje NDNV.

„Ogoljena moć, sila, partijske direktive, nasilje prema neistomišljenicima, ponižavanje građana… – odlike su aktuelnog sistema, koje svedoče ne samo o totalitarnosti režima kojem su sloboda govora i objektivno informisanje građana ’prirodan’ neprijatelj, već i ogromnog civilizacijskog pada celog društva“, ocenjuje se u saopštenju.

NDNV napominje i da po ko zna koji put upozorava da napadi na novinare nisu samo napadi na ovu profesiju, već i na osnovne postulate demokratskog društva, u kojem su mediji i novinari ključni korektivi vlasti i čuvari interesa javnosti.

„Društvo koje dozvoljava da se u 21, veku odrekne slobodnih medija i profesionalnih novinara, odriče se i građanskih sloboda i vladavine prava. A takvo društvo nema budućnost“, upozorava NDNV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga