- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NDNV: Uvođenje cenzure u “Dnevniku”

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da je zabrinuto zbog pokušaja uvođenja cenzure i zbog loše materijalne situacije u listu Dnevnik.
NDNV je u saopštenju navelo da sve češće dobija pritužbe novinara Dnevnika da delovi uredništva u listu pokušavaju da nametnu cenzuru.
“Koriste se čak i metode kao što je pretnja otkazom, ukoliko novinar odbije da piše “po nalogu”. Otvorena cenzura dovodi do velikog nezadovoljstva novinara koje bi uskoro moglo da kulminira štrajkom”, piše u saopštenju.
Dodaje se da su plate novinara niske i da se ne menjaju već godinama, dok “takozvani zaslužni pojedinci imaju i po 15 puta veću platu od prosečne”.
“Za pojedine članove menadžmenta, dok su novinari na ivici egzistencije, ima novca da se kupi novi automobil godine, iako su tiraž i prihodi od oglasa nedovoljni da budu jedini izvor podmirivanja troškova redakcije”, piše u saopštenju.
NDNV je apelovao na većinske i na manjinske vlasnike Dnevnika, nemačku kompaniju “Vac” i Izvršno veće Vojvodine, kao i na stručnu javnost, da zaustave posrtanje Dnevnika, koje objektivno može dovesti do toga da se najstariji pokrajinski dnevni list na srpskom jeziku, čija je tradicija duga gotovo sedam decenija, uskoro ugasi.

Podelite ovu stranicu!