NDNV: TV Pančevo od novinara Nenada Živkovića pravi metu

“Nastavlja se iživljavanje nad profesionalnim novinarima, uz pomoć budžetski finansiranih režimskih medija"

30. maja 2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je danas da je Televizija Pančevo nastavila sa “veoma opasnom kampanjom targetiranja i iznošenje laži i uvreda” o novinaru portala „Pančevo Si Ti“ i građanskom aktivisti Nenadu Živkoviću iz tog grada.

“Podsećamo da je ta prorežimska televizija više puta emitovala priloge u kojima Živkovića praktično targetira kao legitimnu metu, a poslednji takav objavljen je 29. maja i postavljen na Jutjub (YouTube) stranicu, u kojem Živkovića nazivaju ‘fašistom i promoterom govora mržnje, koji poziva na nasilje’“, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

To novinarsko udruženje je upozorilo javnost da takvo “iživljavanje” nad profesionalnim novinarima, uz pomoć budžetski finansiranih režimskih medija, za cilj ima gušenje slobode medija u Srbiji i prava građana na nepristrasno informisanje.

“Televizija Pančevo je jedan od onih medija za koji su relevantna istraživanja i analize potvrdile da iz državnog budžeta na lokalnim i drugim konkursima dobija velike svote novca, koje dolaze iz džepova građana, a koje potom koriste za obračun sa neistomišljenicima aktuelne vlasti”, piše u saopštenju.

NDNV je pozvao “godinama nevidljivo” Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da konačno počne da deluje u skladu sa zakonom i da reaguje huškačke medijske priloge i medije koji promovišu nasilje i govor mržnje, jer će u suprotnom snositi odgovornost za pogubne posledice koje neupitno slede ukoliko se kampanja nasilja ne zaustavi.

“Pozivamo i međunarodnu zajednicu, a u svetlu najnovijeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u EU integracijama, da posebno obrati pažnju na dramatične uslove u kojima rade naročito lokalni novinari u Srbiji, jer su oni izloženi najstrašnijim pretnjama i napadima lokalnih moćnika. A koliko su lokalni novinari ugroženiji u Srbiji, nažalost najbolje pokazuje slučaj paljenja kuće novinara portala ‘Žig info’ iz Grocke Milana Jovanovića”, navodi se u saopštenju.

NDNV je pozvao kolege novinare da se solidarišu sa onima koji su danas meta političkih i drugih moćnika i da ne pristaju da učestvuju u propagandi.

“Novinarstvo jeste, i mora ostati, nezavisna profesija”, poručio je NDNV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga