NDNV: Težak položaj novinara

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, povodom Dana novinara Srbije, upozorava na izuzetno težak položaj novina…

27. mar 2009

logondnv.jpgNezavisno društvo novinara Vojvodine, povodom Dana novinara Srbije, upozorava na izuzetno težak položaj novinara u našoj zemlji, koji je posledica deregulacije medijske sfere, nakaradne privatizacije medija, propusta i previda Republičke radiodifuzne agencije prilikom podele frekvencija, nedostatka kolektivnog ugovora, ali i celokupnog teškog položaja zaposlenih u zemlji, koji su uglavnom obespravljeni u odnosu na svoje poslodavce, a što državni organi podržavaju. Težak položaj novinara u Srbiji posledica je i bliske vezanosti političkih elita i medija, odnosno činjenice da je veliki broj medija u Srbiji svetlosnim godinama udaljen od profesionalnih standarda. Skoro da je postalo pravilo da vlasnicima – mediji nisu cilj već sredstvo uz pomoć kojeg dolaze do određenih beneficija ili pogodnosti za druge biznise.

Veliki broj novinara u Srbiji danas angažovano je u medijima van stalnog radnog odnosa, a ako postoje, ugovori se sklapaju na određeno vreme. Veoma često se dešava da novinari bivaju uskraćeni za plate i honorare, a da na kraju niko za to ne odgovara. Sa druge strane, novinarske priloge sve češće potiskuju plaćeni oglasi koji se provlače kroz informativni sadržaj medija, čime se novinarima oduzima pravo da profesionalno i objektivno obavljaju svoj posao, već se pretvaraju u svojevrsne propagandne radnike. Sve ovo kod novinara – tome treba pridodati i neizvesnu sudbinu medija u kojima rade – izaziva nesigurnost i gubitak samopoštovanja, zbog čega mnogi od njih napuštaju ovaj posao, često oni najkvalitetniji, čime se, opet, dodatno urušava kvalitet medija.

NDNV smatra da su dešavanja u ugašenoj subotičkoj Super TV indikativna za ukupan položaj novinara u Srbiji. Na ovoj televiziji zarade su bile neredovne, kasnile su nekoliko meseci, a osim prema radnicima većinski vlasnik nije plaćao troškove za frekvenciju, zbog čega je RRA donela odluku da im se oduzme frekvencija. Radnici su nekoliko puta stupali u štrajk, ali im to nije pomoglo da ostvare svoja prava. Pritom, većinski vlasnik, Vinarija Čoka, pokazuje neverovatnu aroganciju prema novinarima. NDNV podržava zahteve novinara da im se odmah isplate zaostale zarade i honorari, a novinari će imati podršku naše organizacije i u naporima da otkupe opremu i nastave da emituju program Super TV putem kablovkse mreže.

Ova nimalo ružičasta medijska slika Srbije manje-više je nepromenjena dugi niz godina, a da pritom predstavnici vlasti ne čine ama baš ništa da se stvori zdrava atmosfera u kojima se mediji mogu normalno razvijati. Čini se da to vlastima nije ni cilj, već da žele da konstantno održavaju medijski haos i loš i pasivan položaja novinara, jer su kvalitetni i profesionalni mediji „opasan“ korektiv devijacija političke klase. Sve ovo se dešava u kontekstu svetske ekonomske krize (koja se doduše kod nas veoma često upotrebljava kao alibi za sve političke promašaje), koja je dovela do otpuštanja mnogobrojnih novinara širom sveta. Takođe, sve se ovo dešava i u kontekstu konstantnog opadanja tiraža štampanih medija. NDNV ukazuje da je situacija u mnogim redakcijama i više nego alarmantna i da postoji velika opasnost da ogoman broj novinara uskoro ostane bez posla. NDNV podržava inicijativu NUNS-a da se osnuje Fond solidarnosti za socijalno ugrožene novinare, kojih će, očigledno, biti sve više i više. NDNV zahteva od vlasti u Srbiji da preduzmu adekvatne korake i pomognu osnivanje Fonda, kako bi se ublažilo dalje socijalno poniranje novinarske profesije.

Saopštenje Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga