NDNV: Teška vremena za medijske slobode tek dolaze

Nesumnjivo je da će vlast, posle ovih izbora, pojačati ionako izuzetno snažan pritisak na novinare i medije

02. maja 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine čestitalo je novinarima i drugim medijskim poslenicima 3. maj, Svetski dan slobode medija, uz poruku da teška vremena za medijske slobode u Srbiji tek dolaze i da je „izuzetno važno boriti se za svaki pedalj profesionalnog i slobodnog novinarstva“.

„Nesumnjivo je da će vlast, posle ovih izbora, pojačati ionako izuzetno snažan pritisak na novinare i medije i da će svako ko profesionalno obavlja svoj posao – biti na njenoj meti. U tom smislu je veoma važna solidarnost unutar naše profesije, kao i saradnja između novinarskih i medijskih organizacija sa nevladinim i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

NDNV smatra da će se u narednom periodu „dodatno aktivirati oni tzv. mediji koji, u službi vlasti, napadaju i difamiraju protivnike i kritičare, a da će, kao i ranije, među metama posebno mesto upravo imati novinari i ‘nepodobni’ mediji“.

„To će, kao i do sada, voditi ka ugrožavanju njihove bezbednosti, što je verovatno i jedan od ciljeva ovih napada“, ističe ovo udruženje..

NDNV je podsetilo da Srbija ne baštini tradiciju medijskih sloboda, i da su one uvek bile, u manjoj ili većoj meri, ugrožene.

„Srbija je jedina zemlja u kojoj je cenzura postojala i pre pojave prvih novina. Stanje medijskih sloboda danas uporedivo je sa najgorim periodima u istoriji ove države“, navodi ovo udruženje.

NDNV navodi da je u Srbiji izuzetno nizak nivo medijske i kulturne pismenosti, zbog čega građani u velikoj većini ne prepoznaju društveni značaj kvalitetnih medijskih sadržaja.

„U pitanju su veoma duboki problemi, koji potvrđuju da će borba za medijske slobode biti duga i teška, sa neizvesnim ishodima“, smatra NDNV.

NDNV je sa žaljenjem konstatovao da su medijske reforme, čiji je osnovni zacrtani cilj bio uvođenje reda i zakona na medijsku scenu, za sada „postigli samo kontraefekat – dodatno su pojačali konfuziju, koja je odlično tle za jačanje političkih pritisaka na medijske slobode“.

Pokrajinski ombudsman: Erozija medijskih sloboda

Pokrajinski zaštitnik građana ocenio je danas da će proslava 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, prema izveštaju Fridom hausa proći u znaku „zabrinjavajuće erozije medijskih sloboda“.

Ombudsman je upozorio da se ograničavanjem medijskih sloboda ne krše samo prava novinara, te da su posledice ukidanja medijskih sloboda daleko šire i pogađaju sve pripadnike jedne zajednice.

„Građanima su potrebni mediji kako bi blagovremeno došli do objektivnih i iscrpnih informacija. Pravo građana na istinito, potpuno i pravovremeno obaveštavanje zagarantovano je Ustavom Srbije, a kršenjem tog prava u društvu slabe demokratske, a jačaju autoritarne tendencije“, upozorava se u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman smatra neprihvatljivim svaki pokušaj da se sloboda medija ograniči, a autonomija i nezavisnost novinara dovode u pitanje.

„Skrećemo pažnju vlastima na njihovu obavezu da novinarima omoguće da neometano i slobodno obavljaju svoj posao, bez cenzure, ucena, pritisaka i straha za svoju sigurnost i bezbednost“, dodao je ombudsman.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga