- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NDNV: Tabla i sanduče našeg udruženja ponovo oskrnavljeni

Tabla sa natpisom Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i poštansko sanduče, koje se nalazi ispred kancelarije udruženja u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, ponovo su juče oskrnavljeni po ko zna koji put za redom.

NDNV je saopštilo da veoma zabrinjava to što su zaposleni u udruženju ovakve prizore počeli da zatiču veoma često, praktično jednom mesečno, a da izostaje adekvatna reakcija nadležnih državnih organa.

„Sanduče našeg udruženja zatekli smo jutros potpuno razlupano i bačeno na zemlju, sa skinutim natpisima NDNV, Medija centra Vojvodine i redakcije našeg Vojvođanskog istraživačko analitičkog centra VOICE. Na zemlji su se uokolo nalazile i kamenice, koje su verovatno poslužile za uništavanje imovine udruženja. Tabla sa natpisom imena je ponovo bila potpuno izgrebana i uništena do neprepoznatljivosti“, navodi se u saopštenju.

 

Napominje se da zbog učestalog ponavljanja ovakvih prizora u kojima je imovina udruženja bila na meti nasilnika, ovakve vandalske ispade prepoznaju kao ozbiljnu pretnju, kako po sigurnost članova NDNV-a, tako i po novinarstvo uopšte i slobodu govora.

„Evidentno je da su nasilnici ovaj akt usmerili direktno protiv svega za šta se NDNV zalaže, a to je sloboda medija, ljudska prava i sigurno okruženje za novinare i njihov rad“, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da ovo nije prvi put da se NDNV suočava napadom na imovinu i to u samom centru Novog Sad, u jednoj od najprometnijih pešačkih ulica, te da je činjenica i da su rukovodioci i saradnici udruženja već dugo meta velikog broja direktnih pretnji smrću i drugih verbalnih napada.

NDNV je naveo i da je poslednji incident prijavljen policiji i drugim nadležnim organima, te da je policija jutros obavila uviđaj u prostorijama udruženja. Napominje, međutim, da dosadašnja iskustva sa sličnim incidentima potpuno obeshrabruju, jer do sada niti jedan počinilac nije uhvaćen ni kažnjen.

NDNV poziva državne organe da konačno počnu ozbiljno da reaguju na ovakve incidente. Podsećamo i da dalji izostanak adekvatne reakcije može da ugrozi nedavno započeti dijalog između predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa Vladom Srbije o izradi nove medijske strategije i bezbenosto novinara, koji su, kao što smo više puta istakli, međusobno zavisni.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!