NDNV: Stranke o promeni Ustava

Političke stranke da se jasno izjasne o ustavnim promenama

18. avg 2014

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputilo je danas na adrese deset političkih stranaka otvorena pitanja o potrebi i razlozima za ustavne promene u Srbiji.

NDNV je pitanja uputio jer se tema ustavnih promena sporadično pojavljuje u javnosti u Srbiji i jer mnogi pravni eksperti smatraju da je novi Ustav neophodan uslov u procesu evropskih integracija, u smislu usklađivanja najvišeg pravnog akta sa evropskim normama i vrednostima.

„Naše udruženje želi da kroz realizaciju ovog projekta podrži javnu debatu o ovoj temi, zbog činjenice da građani suštinski ne poznaju šta njihovi zastupnici, odnosno političke partije misle o ovom pitanju“, naveo je NDNV u pismu političkim strankama.

Upitnik sadrži ukupno 12 pitanja, a NDNV je najavio da će o dobijenim odgovorima obavestiti javnost i izraditi uporednu analizu.

Pitanja upućena političkim partijama glase:

1. Da li ustavne promene, koje danas zagovaraju sve relevantne političke stranke u Srbiji, prema ocenama vaše stranke treba da dovedu do izmena određenih ustavnih normi, ili ustava u celini? Objasnite zbog čega zagovarate jednu od ove dve opcije.

2. Može li taj proces da iznese aktuelni saziv parlamenta, ili bi trebalo raspisati izbore za ustavotvornu skupštinu?

3. Kakav je stav vaše stranke u pogledu razloga za ustavnu reviziju: da li je isključivi motiv proces evropskih integracija, ili pak smatrate da je ta revizija neophodna zbog unutrašnje konsolidacije društva i problema u realizaciji postojećih ustavnih normi koje su se u brojnim primerima pokazale nedorečenim ili nesprovodim?

4. Da li ustavne promene uključuju i izmenu preambule aktuelnog Ustava, odnosno na koji način bi novim aktom trebalo rešiti pitanje statusa Kosova?

5. Kako bi trebalo definisati pitanje teritorijalne organizacije vlasti, odnosno razgraničenje nadležnosti centralnog i nižih nivoa vlasti i koliko nivoa vlasti u Srbiji bi trebalo uspostaviti?

6. Kako u tom kontekstu vidite položaj AP Vojvodine, da li on treba da se menja i na koji način? Molim vas da konkretno obrazložite vaše stavove u tom pogledu. Mislite li da bi to pitanje trebalo regulisati ustavnim zakonom, s obzirom na brojna politička sporenja koja su do sad pratila realizaciju ustavnih odredbi vezanih za status autonomije?

7. Koje promene zagovarate u pogledu nadležnosti i organizacije zakonodavnog organa (broj poslanika, kontrola izvršne vlasti, izborni sistem, slobodan mandat…)?

8. Mislite li da bi trebalo menjati položaj republičke vlade, da li ste da za uvođenje kancelarskog sistema?

9. Treba li zadržati neposredne izbore predsednika Republike, ili bi šefa države trebalo birati u parlamentu?

10. Koji su predlozi vaše stranke u pogledu unapređenja ustavnih odredbi o zaštiti ljudskih i manjinskih prava?

11. Da li bi ustavnim promenama trebalo omogućiti istopolne brakove u Srbiji?

12. Mislite da bi ustavnim izmenama trebalo precizirati i učvrstiti neke društvene vrednosti kao trajne tekovine i koje su te vrednosti?

Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka, Nova demokratska stranka, Liga socijaldemokarata Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara, Nova stranka, Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija i Vojvođanska partija su stranke kojima su upućena pitanja.

Reč je o projektu koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje sa američkom Nacionalnom zadužbinom za demokratiju (NED).

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga