NDNV: Što pre otkriti ko je pretio novinaru Stefanu Janjiću

"Reakcija javnosti i institucija treba da pokaže da je društvo spremno da zaštiti one koji rade u javnom interesu"

14. dec 2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od nadležnih da hitno otkriju ko je zloupotrebio identitet i pretio novinaru sajta Fake News Tragač i članu Suda časti NDNV, Stefanu Janjiću.

Novinarsko udruženje u saopštenju je navelo da je Janjić primio pretnje preko društvene mreže Fejsbuk, u kojima mu je jedna osoba napisala da zna njegovu kućnu adresu, kuda se kreće i gde radi. Istovremeno mu je poručeno i da „kad padne mrak“ neka Janjić „očekuje druženje“.

“Janjić je slučaj prijavio policiji i NDNV pomno prati rešavanje ovog slučaja. Zahtevamo od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom hitno reaguju i da zaštite Janjića”, isitiče se u saopštenju i dodaje da je NDNV slučaj prijavilo i preko kontakt tačke u institucijama za bezbednost novinara.

NDNV je pozvao novinarsku zajednicu kao i građane da dignu glas protiv pretnji i napada na novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije.

“Bez zaštite novinara, nema demokratije. Reakcija javnosti i institucija treba da pokaže da je društvo spremno da zaštiti one koji rade u javnom interesu”, poručilo je novinarsko udruženje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga