NDNV: Sprečiti pritisak na uređivačku politiku RTV

Mediji ne postoje zbog političkih partija, već zbog građana i njihovog informisanja

29. mar 2014

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada najoštrije je danas osudilo pritisak političke partije Treća Srbija na Radio-televiziju Vojvodine (RTV), ocenivši to kao mešanje političara u uređivačku politiku javnog servisa.

Politička stranka Treća Srbija najavila je tužbu protiv RTV zbog emitovanja priloga o bivšem radniku JKP „Informatika“, preduzeća kojim ova stranka upravlja, u kojem je pustio audio snimak tvrdeći da su ga funkcioneri te stranke ucenjivali.

NDNV je u saopštenju poručio političkim partijama da mediji ne postoje zbog njih, već zbog građana Novog Sada i Vojvodine i njihovog informisanja.

„Smatramo da su kolege sa pokrajinskog javnog servisa postupile potpuno profesionalno u prilogu koji Treća Srbija ocenjuje kao sporan. NDNV će pružiti svaku vrstu zaštite medijima i novinarima na koje se vrši pritisak“, piše u saopštenju udruženja.

NDNV ohrabruje medije da nastave da istražuju ovaj konkretan slučaj, ali i da istražuju teme u vezi sa upravljanjem drugim javnim komunalnim preduzećima u Novom Sadu.

„Postoje ozbiljne indicije o nezakonitim radnjama u javnim komunalnim preduzećima, o velikim zloupotrebama i čerupanju gradske imovine kakvu Novi Sad ne pamti“, piše u saopštenju NDNV.

Dodaje se da će o ovom slučaju ugrožavanja nezavisnosti i slobode Javnog servisa Vojvodine NDNV obavestiti domaću i međunarodnu zainteresovanu javnost.

Treća Srbija je u Skupštinu grada Novog Sada ušla na listi pokreta Dveri na lokalnim izborima u maju 2012. godine, a nakon isključenja iz tog pokreta formirali su Treću Srbiju i danas su deo vladajuće koalicije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga