NDNV šokiran presudom napadačima na Pančića

Ova kazna mora biti preinačena u višu, inače će odaslati poruku da su fašističke metode poželjne.

22. sep 2010

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je šokirano prvostepenom presudom kojom su napadači na novinara Teofila Pančića osuđeni na po tri meseca zatvora, što je ispod zakonskog minimuma za krivično delo za koje su osuđeni. Ova kazna mora u daljem, žalbenom postupku biti preinačena u višu kaznu, inače će odaslati poruku društvu i nasilnicima da je otvorena sezona lova na novinare i sve one koji misle drugačije, i da su fašističke metode poželjne.

Pitamo se koje su to olakšavajuće okolnosti i kakvo će biti obrazloženje ove presude? Da li je možda olakšavajuća okolnost – činjenica da je žrtva novinar koji već dugo predstavlja jednog od najznačajnijih kritičara političkih i društvenih devijacija našeg društva? Da li je možda olakšavajuća okolnost to što je od tzv. patriota prepoznat kao „izdajnik? Da li je olakšavajuća okolnost to što je pretučen na javnom mestu, čime je već poslata odgovarajuća poruka društvu? Ili je možda olakšavajuća okolnost to što je sud konstatovao da su oni samo izvršioci nasilja, a da su nalogodavci neke druge ličnosti i organizacije? Ako je tako, tražimo da se otkrije ko su nalogodavci i da se oni primereno kazne!

Da li je možda ovu sudsku presudu potpomogla i mala kampanja u nekim „patriotskim“ medijima koji su nasilnike predstavljali kao dobre i smerne drugove i odlične ucenike? Ili je ta kampanja imala za cilj da pripremi javnost na ovu sramnu presudu?

(NDNV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga