NDNV: SNS ucenjuje novinare da se učlane u stranku

U privatizovanim medjima se od novinara traži da potpišu pristupnicu za SNS ukoliko žele da zadrže posao

23. dec 2015

Nezavisno društvo novinara vojvodine (NDNV) upozorilo je danas domaću javnost i međunarodne organizacije da je Srpska napredna stranka (SNS) u procesu privatizacije, zloupotrebivši enormnu moć, postala vlasnik velikog broja medija i da u tim medijima sada šikanira zaposlene, ugrožavajući ne samo profesionalne norme nego i njihovo elementarno ljudsko dostojanstvo.

U saopštenju novinarskog udruženja se ističe da je kontroverzni biznismen Radojica Milosavljević postao vlasnik niza medija u kojima se od novinara traži da potpišu pristupnicu za SNS ukoliko žele da zadrže posao.

„Podsetimo da je ovaj biznismen u bliskim vezama sa zloglasnim ministrom odbrane, ‘naprednjakom’ Bratislavom Gašićem, čija porodica je takođe vlasnik nekoliko medija u Srbiji, o čemu je izveštavao i Savet za borbu protiv korupcije“, objašnjava se u saopštenju NDNV.

U njemu se dodaje da su informacije o prinudnom učlanjenju novinara u SNS bile do sada nezvanične, ali su se pojedine kolege osmelile da o tome i javno govore, što je NDNV pozdravilo i pozvalo i druge novinare širom Srbije da javno progovore o ucenama i pritiscima kojima su izloženi.

NDNV je dodatno zabrinut zbog činjenice da pojedini mediji koje je SNS kupio tokom privatizacije imaju programe na više jezika, što osim medijskih sloboda ugrožava i pravo nacionalnih manjina, pogotovo uzevši u obzir političku prošlost “naprednjaka”, koja je, kako se navodi, puna neprijateljstva i prezira prema ljudskim i manjinskim pravima, a pogotovo prema interkulturalnosti, koja je posebno značajna za multietničke regije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga