- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NDNV: SNP Naši su profašistička organizacija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od vlasti u Srbiji da se jasno ograde od istupa pokreta „Naši“ i ocenilo da zahtev te organizacije za „zabranu“ pojedinih medija predstavlja ugrožavanje slobode izražavanja i lične bezbednosti novinara.

„Ukoliko se vlast jasno ne ogradi od ovog zahteva pokreta ‘Naših’, smatraćemo da su oni saučesnici u pogromu, pogotovo ako znamo da se u pojedinim mestima u Srbiji, ova organizacija nalazi u neformalnoj koaliciji sa strankama vlasti“, navodi se u saopštenju za javnost NDNV-a.

Ta novinarska organizacija nazvala ocenila je da „Naši“ zapravo predstavljaju „profašističku organizaciju“ i da prozivaju medije koji imaju „kakav-takav kritički otklon prema novoj vlasti u najnovijem medijskom mraku” koji vlada Srbijom“.

„‘Naši’ vraćaju retoriku iz devedesetih godina na scenu, što je logično jer se politika devedesetih, pomalo modifikovana, i vratila u Srbiju. Opet se na meti nalaze mediji koji nisu pod kontrolom ultranacionalističkog mejnstrima, kao i nevladine organizacije. Opet se javljaju organizacije koje zapravo sprovode politiku umesto nekoga drugoga“, piše u saopštenju.

Pokret „Naši“ zatražio je danas od nadležnih organa da zabrane rad pojedinih medija u Srbiji, zbog, kako su naveli, „opravdane sumnje da su finansirani prljavim novcem
albanske i hrvatske mafije“.

U saopštenju objavljenom na sajtu pokreta Naši traži se zabrana i ispitivanje vlasništva sledećih medija, koji su nazvani „antisrpski“ – B92, Blic, Danas, Peščanik, Vreme, Republika, Glas Amerike i Slobodna Evropa.

Ta organizacija je početkom novembra objavila sličan zahtev, tražeći zabranu jednog broja nevladinih organizacija, čiji je rad takođe okarakterisan kao „antisrpski“.

Pred Ustavnim sudom Srbije odbačen je zahtev državnog tužioca da SNP Naši budu zabranjeni zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenja Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

Ustavni sud je u odluci 14. novembra obrazložio da je meru zabrane te organizacije moguće izreći tek kada se pouzdano utvrdi da sve prethodno preduzete mere nadležnih državnih organa nisu sprečile kontinuirano delovanje udruženja i njegovih aktivnosti usmerenih na ostvarenje Ustavom zabranjenih ciljeva.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!