NDNV se žalio Savetu za štampu zbog tekstova objavljenih u Politici

"Politika" je s ciljem i namerom prekršila Kodeks novinara i ugrozila bezbednost članova NDNV-a

01. feb 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputilo je danas žalbu Savetu za štampu, povodom tekstova koji su objavljeni u dnevnom listu “Politika” tokom januara ove godine i ocenilo da je cilj tih tekstova bio narušavanje ugleda tog udruženja i ugrožavanje bezbednosti njegovih rukovodećih ljudi.

U žalbi Savetu za štampu, NDNV je naveo da su u tri povezana teksta „Politika“ i njeni autori, “sa ciljem i namerom”, prekršili čitav niz odredbi Kodeksa novinara Srbije, među kojima su i svesno prećutkivanje činjenica, korišćenje samo jednog izvora, ali i druge članove Kodeksa koji se odnose na falsifikovanje činjenica i na diskriminaciju.

NDNV je podneo žalbu na tekstove “Kako zaraditi 45.000 dolara preštampavanjem starih tekstova”, “Na vaše uvrede mogu samo da odgovorim brojkama”, kao i na tekst “Psovačka strana ‘druge Srbije’”, koji je “Politika” prenela sa, kako se navodi, “ekstremističkog rusko-srpskog sajta Fond strateške kulture”.

NDNV je podsetio da su se i druge organizacije žalile na neetično izveštavanje „Politike“ u istim tekstovima o donacijama domaćim nevladinim organizacijama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga