NDNV: Rukovodstvo Mađar soa sprovodi gnusnu političku čistku

“Ovaj model ‘oslobađanja’ od nepoželjnih uposlenika koristili su u Vojvodini obično tajkuni, koji su zaposlenicima postavljali nemoguće, neljudske uslove da sačuvaju posao"

15. jul 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) optužilo je danas rukovodstvo Mađar soa da je pokrenulo postupak uklanjanja “politički nepodobnih” novinara i urednika iz redakcije ovog dnevnog lista.

Navodeći racionalizaciju poslovanja kao razlog, rukovodstvo Mađar soa je odlučilo da smanji broj zaposlenih u redakcijama lista u Subotici i Senti, a da istovremeno poveća u novosadskoj redakciji, pa je iz tog razloga na adrese osmoro zaposlenih stigao poziv za izjašnjavanje o tome da li prihvataju da svakodnevno putuju na relaciji Subotica-Novi Sad ili Senta-Novi Sad.

NDNV je naveo da je poziv upućen na adrese petoro zaposlenih iz Subotice i troje iz Sente i dodao da su u pitanju novinari i urednici koji su u više navrata javno protestovali zbog političkih pritisaka na uređivačku politiku Mađar soa, koje sprovode Savez vojvođanskih Mađara i Nacionalni savet mađarske nacionalne zajednice.

“Ovaj model ‘oslobađanja’ od nepoželjnih uposlenika koristili su u Vojvodini obično tajkuni, koji su zaposlenicima postavljali nemoguće, neljudske uslove da sačuvaju posao, a to je da putuju stotine kilometara dnevno na posao”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da postupak rukovodstva Mađar soa ne samo da predstavlja ugrožavanje medijskih sloboda i prava novinara, nego je u svojoj suštini anticivilizacijski, jer se među onima koji bi trebalo svakodnevno da putuju nalazi se i osoba koja tri puta nedeljno mora da ide na dijalizu, kao i bračni par koji ima malo dete.

“U vremenu neverovatnog razvoja tehnoloških mogućnosti za obavljanje novinarskog ili uredničkog zadatka, koji je u ogromnoj meri realitivizovao prostor, odnosno mesto obavljanja posla, ne postoji niti jedan mogući argument da ovaj potez rukovodstva Mađar soa čitamo drugačije do kao gnusnu političku igru”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga