NDNV: Radio Temerin – još jedan primer bezakonja

"Drastično kršenja medijskih zakona kojima vlasti beskrupulozno pribegavaju kada je potrebno sačuvati njima bliske medije"

13. jan 2017

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od temerinske Opštinske uprave, Ministarstva kulture i informisanja, kao i regulatornih tela, REM-a i RATEL-a, da javnosti saopšte kako je moguće da Radio Temerin i dalje emituje program iako je odluka o njegovoj likvidaciji doneta 30. novembra prošle godine, a dozvola za emitovanje istekla istog dana.

„Kako je moguće da i danas, dve i po godine od donošenja medijskih zakona koji su ustanovili jasne rokove za izlazak države iz vlasništva u medijima, program emituje radijska stanica koja je u stoprocentnom vlasništvu lokalne samouprave, a da istovremeno, prema našim saznanjima, nema niti jednu potrebnu dozvolu za rad?“, navodi se u saopštenju.

NDNV napominje i da, sem što emituje program, Radio Temerin nesmetano prodaje i komercijalni prostor, čime se krši i Zakon o oglašavanju, a najverovatnije i neki drugi zakoni vezani za finansijsko poslovanje.

„Smatramo da je temerinski slučaj, nažalost, samo još jedan u nizu drastičnih kršenja medijskih zakona, kojima vlasti beskrupulozno pribegavaju kada je potrebno sačuvati i zaštiti sopstvene interese, odnosno njima bliske medije, koji, kako govore iskustvo, izlaze iz vlasništva države samo ako ih preuzmu stranački tajkuni“, isitiče se u saopštenju.

Podseća se i da je Radio Temerin prošao „ispod radara“ tokom medijskih reformi pošto mu je osnivač bio Kulturno-informativni centar, odnosno nije bio registrovan kao zasebno pravno lice.

Kako se dodaje, iako je postojala mogućnost da se u procesu sprovođenja zakona ovaj problem reši, lokalna samouprava je izbegavala da to učini, verujući da će pronaći neki vaninstitucionalni način za opstanak tog medija.

„U tome je, kako stvari stoje, bila u pravu, jer očigledno živimo u vaninstitucionalnoj državi“, ocenjuje NDNV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga