NDNV protestuje zbog zastrašivanja novinarke VOICE

Ceo slučaj prijavljen je Tužilaštvu u Novom Sadu i policiji u ispostavi Stari grad

24. jun 2016

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je danas da su novinarku redakcije Vojvođanskog instraživačkoa-analitičkog centra VOICE iz Novog Sada Maju Živanović u jutarnjim časovima na ulicama grada pratila dvojica muškaraca, u pokušaju zastrašivanja i pritiska na slobodno novinarstvo.

Kako se navodi u saopštenju, dvojica su novinarku dočekala ispred zgrade u kojoj živi, kada je krenula na posao.

Jedan muškarac bio je visok, crn, sa zulufima, u jarko plavoj majici, dok je drugi bio niži, a obojica su u uvetu imala slušalice koje su bile povezane sa elektronskim uređajima.

Ceo slučaj prijavljen je Tužilaštvu u Novom Sadu i policiji u ispostavi Stari grad.

„NDNV je zabrinut zbog ovakvih događaja i ocenjuje da su u pitanju jasni pritisci na novinare i njihov slobodan rad. NDNV oštro protestuje zbog ociglednog zastrašivanja novinarke Maje Živanović i preduzeće sve mere da je zaštiti, uključujući i obaveštavanje međunarodnih institucija i organizacija o događaju, pre svega onih koji se bave zaštitom ljudskih prava“, piše u saopštenju.

NDNV je zahtevao od nadležnih da hitno pronađu zastrašivače i da utvrde zbog čega je novinarka praćena, kao i ko je naložio njeno praćenje.

Novinarka Maja Živanović izjavila je da se „nije uplašila i da će nastaviti svoja istraživanja, kao i da će tim VOICE redakcije takođe nastaviti da se bavi temama koje možda nisu prijatne nekima u ovoj državi, ali su zato veoma važne za građane“.

„Onima koji su posegnuili za metodama zastrašivanja poručujemo da smo daleko ispred njih i da nas neće sprečiti da objavimo sve do čega smo došli tokom naših istraživanja. Zakasnili ste sa praćenjem“, poručila je Živanović.

NDNV je u saopštenju podsetio i na tek saopštene rezultate o Stanju u medijskom sektoru u Srbiji, koji govore o tome da je u prošloj godini ono bilo najlošije u odnosu na poslednjih 15 godina prema Indeksu održivosti medija.

„Prema istraživanjima u Srbiji je posebno ugrožena sloboda govora, čemu svedoče i ovakve vrste pritiska, koje je upravo doživela novinarka naše redakcije“, poručio je NDNV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga