- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NDNV: Promovisanje kiča, kriminala i ratnih zlodela na Javnom servisu Vojvodine

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da Radio-televizija Vojvodina (RTV), umesto da radi u skladu sa javnim interesom i Zakonom o javnim medijskim servisima, nastavlja da ponižava građane, pretvorivši se u propagandno sredstvo jedne političke stranke i promovišući kič, ratna zlodela, kriminal, nacionalizam i kulturni model uspostavljen devedesetih godina prošloga stoleća.

U saopštenju NDNV se objašnjava da je najnoviji skandal na RTV emisija „Tabloid“ posvećena pevačici Svetlani Ražnatović koja je jedan od najsnažnijih simbola propasti ovog društva i čija je popularnost iznikla na ratnoj propagandi i kriminalu.

NDNV je podsetilo da je Ražnatović i pravosnažno osuđena za ozbiljno krivično delo, a nerasvetljena je ostala njena uloga u ratnim, zločinačkim pohodima paravojnih formacija supruga Željka Ražnatovića Arkana.

„Podsećamo da je ‘srpka majka’ hapšena i u istrazi povodom ubistva premijera Đinđića, a u njenoj kući je tada pronađen pravi arsenal raznog naoružanja; imala je i bliske kontakte sa Zemunskim klanom pre i posle atentata na premijera“, navodi se u saopštenju NDNV.

To medijsko udruženje je ocenilo da je jezivo i to što u emisiji pesme Svetlane Ražnatović izvodi jedna od urednica Vojvođanskog dnevnika Mirela Mitrić, što dodatno svedoči koliko nisko je taj javni servis pao posle političkog nasilja, odnosno političkih smena izvršenih u prvoj polovini ove godine u ovoj medijskoj kući.

NDNV je poručio da, Prema Zakonu o javnim medijskim servisima, javni servisi bi trebalo da se bave „ostvarivanjem ljudskih prava i sloboda, razmenom ideja i mišljenja, negovanjem vrednosti demokratskog društva, unapređivanjem političke, polne, međunacionalne i verske tolerancije i razumevanja“, odnosno potpuno suprotno od onoga što danas radi RTV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!