NDNV: Proces predlagnja i izbora čanova REM-a protivan interesima javnosti

"Očekujemo od medijske zajednice i svih građana da ne pristaju na rešenja kojima se obezbeđuje tek privid zakonitosti"

14. feb 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da ova esnafska organizacija nije učestvovala u izboru člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kojeg su imala pravo da predlože udruženja novinara, jer taj proces smatraju nelegitimnim i protvnim interesu javnosti.

„Ostavke prethodnih članova REM-a u sklopu političkih dogovora oko poboljšanja izbornih uslova ne doprinose nezavisnosti tog regulatornog tela, već naprotiv, samo potvrđuju da je ono pod velikim političkim uticajem. Zbog toga NDNV u ovom procesu nije želeo da učestvuje, a kandidati koji su predloženi od strane novinarskih udruženja, predloženi su bez konsultacija sa NDNV-om i nemaju našu podršku“, navodi se u saopštenju.

NDNV je izrazio zabrinutost zbog informacija o „džentlmenskom dogovoru“ koji je postignut na sednici Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine prema kojem bi u ovom sazivu REM-a kandidat bio iz novinarskih udruženja, a u sledećem iz elektronskih medija.

„Upozoravamo da udruženja koja su postigla takav dogovor nemaju mandat da pregovaraju u ime čitave medijske zajednice„, poručuje ovo udruženje.

U saopštenju se podseća i da je nedavno usvojenom strategijom javnog informisanja predviđeno da se nakon izmena Zakona o elektronskim medijima, ponovo biraju svi članovi REM-a, te dodaje da NDNV daje podršku ubrzanom radu na izmenama ovog zakona kako bi se REM-u obezbedili mehanizmi koji će garantovati njegovu nezavisnost.

NDNV je poručio da će učestvovati u procesu predlaganja članova REM-a po novom zakonu, ukoliko budu prihvaćena takva rešenja.

Očekujemo od medijske zajednice i svih građana da ne pristaju na rešenja kojima se obezbeđuje tek privid zakonitosti, sa krajnjim ciljem da se namire nečiji politički ili ekonomski interesi, protivni interesima javnosti“, navodi se u sapoštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga