NDNV predstavilo knjigu o alternativnom dnevniku RTS-a

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je promovisalo knjigu „Prozor“, novinara Jana Briz…

06. maj 2008

logondnv.jpgNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je promovisalo knjigu „Prozor“, novinara Jana Brize, koja govori o „emitovanju“ alternativnog Drugog dnevnika Radiotelevizije Srbije (RTS), početkom prošle decenije.
Kako je rečeno na promociji, u pitanju je svedočenje o borbi istaknutih novinara i intelektualaca za slobodu štampe u Srbiji, u vreme režima Slobodana Miloševića.
NDNV je sa prozora svojih prostorija u Zmaj Jovinoj ulici broj četiri u centru Novog Sada od 2. septembra do 2. oktobra 1991. godine uveče u 19.30 sati „emitovalo“ sopstvenu verziju Drugog dnevnika RTS-a.
Novinari i njihovi gosti su sa tog mesta, u formi vrste usmenih novina, govorili okupljenim Novosađanima o onome što su Miloševićevi mediji prećutkivali, prikazivali u iskrivljenom svetlu, ili su bestidno lagali, rečeno je na promociji. Bilo je večeri kada je ovaj alternativni TV Dnevnik gledalo i slušalo nekoliko hiljada građana.
Psiholog Mikloš Biro, jedan od pokretača „Prozora“, rekao je da je ova knjiga treba da posluži kao opomena, pošto je zlo u Srbiji ponovo u ofanzivi.
„Fašizacija ponovo diže glavu i postaje ogromna opasnost. Ova knjiga je opomena da treba misliti o tome šta će nam se desiti ako se ponovo pokrenu te zle sile i ponovo podigne ta crna prašina“, poručio je Biro.
Glavni urednik lista „Danas“ Mihal Ramač rekao je da pred zlom ne treba uzmicati, nego ga treba pogledati u oči i pokazati da nema straha.
„Ljudi, morate ih gledati u oči i ne pokazivati da ih se plašite. Svih ovih 17 godina mi je to ostalo u svim neprijatnim situacijama. Ali, to kad jednom čovek shvati, onda više nema ni straha“, kazao je Ramač, jedan od osnivača NDNV-a, najstarijeg nezavisnog društva novinara na prostoru bivše Jugoslavije.
Političar Žarko Korać rekao je da knjiga „Prozor“ predstavlja dokument koji je dokaz da u Srbiji uvek postoji otpor tiraniji, i nasilju, i nacionalizmu.
Autor Jan Briza rekao je da je knjigu napisao jer je želio da ostavi dokument.
„Plašim se da Balkan zapravo strada od viška mitova i još više od falsifikovane istorije. A istorija se falsifikuje onda kada ne postoje prave građe za istoriju“, rekao je Briza.
Knjiga o „Prozoru“ sadrži svedočenja njegovih učesnika, podatke o tom poduhvatu, njegovom ođeku u medijima onog vremena, bogatu fotodokumentaciju i kratak istorijat NDNV.
Knjiga sadrži obilje podataka o poduhvatu NDNV koji je, uz Terazijsku česmu u Beogradu, predstavljao, kako je rekao autor Jan Briza, „najduži, najmasovniji i najžešći protest protiv gušenja slobode javne reči u istoriji novinarstva u Srbiji“.
Među opozicionim prvacima u „Prozoru“ su učestvovali Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović, Desimir Tošić, Vesna Pešić, Nenad Čanak, a njima su se pridružili intelektualci Aleksandar Tišma, David Albahari, Laslo Vegel, Vojin Dimitrijević i Tibor Varadi.
Knjigu su izdali NDNV i Futura publikacije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga