NDNV: Poziv za učešće novinara i IT stručnjaka na hakatonu za nova rešenja u novinarstvu

Timovi trebaju da razviju ideje koje se odnose na lakšu pretraživost i transparentnost javnih podataka

19. nov 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je danas mlade novinare i IT stručnjake iz Srbije da se prijave za učešće u prvom „Solution labu“ koji bi trebalo da ponudi nova rešenja za transparentnost javnih podataka.

Ideja projekta „Novi horizonti: Hakaton za nova rešenja u novinarstvu“ je da se kroz saradnju novinara, IT stručnjaka i drugih, nađu rešenja na nove izazove koji se pojavljuju zbog rastuće količine podataka o građanima na digitalnim platformama, a istovremeno zbog nedostatka transparentnosti institucija.

Prijavljeni timovi trebaju da imaju najmanje tri člana, a prednost prilikom izbora imaće izbalansirani timovi koji bi uključivali barem po jednog novinara (studenta ili iskusnog novinara) i IT studenta/stručnjaka, uz mogućnost da u timu budu i dizajneri, marketing stručnjaci i drugi.

Timovi trebaju da razviju ideje koje se odnose na lakšu pretraživost i transparentnost javnih podataka, kao što su otvoreni podaci i COVID19, slobodan pristup informacijama i privatnost podataka korisnika, kredibilitet izvora, dezinformacije i javni podaci i zaštita životne sredine.

Timovi imaju zadatak da za vreme trajanja projekta definišu koji problem žele da adresiraju i da ponude rešenje za to. Rešenje treba da predstave na kraju rada. Najbolje tri ideje će biti nagrađene, a prva nagrađena ideja biće dodatno podržana da bi bila i realizovana.

Prijave se mogu uputiti na linku https://forms.gle/UaQcgdncVNyRdpbP6 najkasnije do 1. decembra 2020.

Projekat podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pomor
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga