NDNV pozdravlja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravlja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je presud…

25. juna 2009

logondnv.jpgNezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravlja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je presudio da su vlasti Srbije prekršile Evropsku konvenciju o ljudskim pravima presudama novinarima Željku Bodrožiću i Vladislavu Vujinu. Nadamo se da će ovom presudom napokon biti stavljena tačka na pravosudno-političku kampanju koja se već godinama u Srbiji, naočigled javnosti, vodi pre svega protiv uglednog kikindskog novinara i urednika Željka Bodrožića.

NDNV veruje da država Srbija ovoga puta neće ignorisati odluke međunarodnih organa, kao što je prekovremeno dugo ignorisao Komitet za ljudska prava Ujedinjenih Nacija, koji je pre više od četiri godine naložio državi Srbiji da poništi jednu od mnogobrojnih presuda protiv novinara Željka Bodrožića, te da ga obešteti. Podsećamo da je tada država probila sve rokove da postupi po nalogu Komiteta.

Nadamo se takođe da će ova presuda biti signal domaćem pravosuđu da postupa u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te da prestane da sudi po nalogu političkih i ekonomskih moćnika. Podsećamo da Konnvencija štiti pravo na slobodu izražavanja, ali i pravo na privatnost, koja se toliko često, svakodnevno, krši od strane beogradskih tabloida. Pravosuđe u Srbiji je izgleda efikasno jedino kada su na optuženičkoj klupi oni koji su se zamerili tajkunima i drugim moćnicima iz devedesetih godina u Srbiji, koji su ostali nedirnuti u današnjoj Srbiji.

Godinama već NDNV izražava čuđenje zbog toga što Željko Bodrožić, urednik „Kikindskih“, lista koji je platio najviše kazni po zloglasnom Zakonu o informisanju iz doba ministra Aleksandra Vučića, ispašta i danas u „demokratskoj“ Srbiji, profesionalno radeći svoj posao, dok se, istovremeno, ratni huškači iz devedesetih u toj „demokratskoj“ Srbiji osećaju – potpuno zaštićenim.

NDNV

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga