- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NDNV pozdravlja najave Tužilaštva za ratne zločine

Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz sve snage podržava Tužilaštvo za ratne zločine, koje analizira uticaj medija na ratne zločine. NDNV će na sve načine podržati rad tužilaštva u toj sferi i verujemo da će rezultat takvih analiza biti i podizanje optužnica protiv ratnih propagandista iz devedesetih godina, koji su učinili sve da ratovi na prostoru bivše Jugoslavije budu što krvaviji.

Na taj način biće ispravljen propust Haškog tribunala, čije tužilaštvo nije imalo smelosti da podigne optužnice protiv perjanica ratne propagande u Srbiji. Na taj način će, barem delimično, biti zadovoljena pravda i barem malo će nestati gorak ukus u ustima, zbog izostanka procesa lustracije u novinarstvu u Srbiji.

NDNV je i ranije upozoravao da su ratni propagandisti Miloševićevog režima, koji su se lažno predstavljali kao novinari, počinili nedela koja ne zastarevaju, kao što je podstrekivanje na etničko čišćenje, na ratne zločine i na najgori zločin od svih – zločin genocida.

NDNV ohrabruje Tužilaštvo za ratne zločine da nastavi sa započetim analizama i nudi svoju stručnu pomoć u prikupljanju dokaza protiv ratnih propagandista. U gomili nesrećnih okolnosti, dobra okolnost je to što su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije verovatno najdokumentovaniji u istoriji ratovanja. Svi oni silni Dnevnici Televizija Novi Sad i Beograd, sve one silne „specijalne emisije“ i „reportaže sa ratišta“, svi oni silni članci i radio emisije – ostali su dokumentovani i sigurno će predstavljati veliku pomoć i pravnu inspiraciju za Tužilaštvo za ratne zločine u analizi koju radi, kao i u kasnijem podizanju optužnica.

Saopštenje NDNV-a

Podelite ovu stranicu!