NDNV: Potrebne izmene medijskih zakona zbog manjinskog informisanja

Zakonodavac je prilikom izrade zakona propustio da prepozna vrednost interkulturalnog društva kao javni interes

18. dec 2015

U pripremi i izradi seta medijskih zakona nije se u dovoljnoj meri posvećivala pažnja informisanju na jezicima nacionalnih manjina, što je prouzrokovalo niz problema sa kojima se ono suočilo u procesu medijskih reformi, ocenilo je danas Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

“Zakonodavac je prilikom izrade zakona propustio da prepozna vrednost interkulturalnog društva kao javni interes, čime je doveo u loš položaj višejezične medije. Posredno je ovim zakonodavac podstakao i getoizaciju i samogetoizaciju manjinskih zajednica, i to mora da se ispravi kroz izmenu medijske legislative”, naveo je NDNV nakon konferencije koja je održana u Skupštini Vojvodine.

To udruženje je navelo da Srbija mora da bude svesna da prava nacionalnih manjina, među koje svakako spada i manjinsko i višejezično informisanje, predstavljaju vrednost koja će imati značajno mesto u pregovorima između Srbije i Evropske unije.

NDNV je pozvao Ministarstvo privrede, Ministarstvo kulture i informisanja i Agenciju za privatizaciju da pod hitno nastave proces sprovođenja Zakona o javnom informisanju i medijima, odnosno da, kako zakon nalaže, kapital neprivatizovanih medija u javnom vlasništvu bez naknade prenesu na zaposlene.

“Svako dalje odugovlačenje stvara ozbiljnu konfuziju i ugrožava ne samo prava zaposlenih i medija, već i lokalno, manjinsko i višejezično informisanje”, naveo je NDNV.

To udruženje je od Ministarstva kulture i informisanja, Regulatornog tela za elektronske medije i drugih nadležnih zatražilo da otklone sve prepreke za osnivanje i razvoj manjinskih i višejezičnih medija civilnog društva, i da prepoznaju ove medije kao medije od velikog društvenog značaja.

NDNV je ocenio da se kroz proces promene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina predvide jasni mehanizmi stabilnog, adekvatnog i nediskriminatornog finansiranja medija kojima su osnivači nacionalni saveti, ali je neophodno istovremeno obezbediti i mehanizme zaštite uređivačke politike od uticaja osnivača.

“Iako su u prethodnom periodu nacionalni saveti, predstavnici pojedinih manjinskih medija, sa jedne, i novinarska i medijska udruženja sa druge strane, imali različite poglede na proces medijskih reformi, potrebno je u narednom periodu ojačati međusobnu saradnju i obezbediti partnerstvo u cilju pronalaženja dugoročnih rešenja za manjinsko i višejezično informisanje u Srbiji”, naveo je NDNV.

NDNV je kritikovao Radio-televiziju Srbije jer ignoriše obavezu uvođenja programa na manjinskim jezicima, pogotovo za one nacionalne manjine koje uglavnom žive van teritorije Vojvodine.

Konferenciju su organizovali NDNV i OEBS, uz podršku Ambasade Holandije i Pokrajinskog sekretarijata za informisanje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga