NDNV: Poslanici pretvaraju Skupštinu Srbije u poligon za napade na novinare

"Poslanici demonstriraju antiparlamentarne, i antidemokratske ambicije, koje su izuzetno opasne jer celo društvo guraju u ambis i pravo jačega stavljaju iznad vladavine prava"

01. maj 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je danas ispade poslanika vladajuće koalcije koji su u Skupštini Srbije napadali novinare, ocenivši da su poslanici na taj način urušili dostignute standarde medijskih i građanskih sloboda, ali i samu instituciju parlamenta koja se zasniva upravo na slobodi govora i javne debate.

„Sramotno je i ispod je svake demokratske prakse da se u najvišem zakonodavnom telu Srbije umesto debate o ključnim pitanjima za zaštitu zdravlja i osnovnih ljudskih prava građana i građanki za vreme vanrednog stanja, poslanici napadaju i vređaju novinare i medije koji poštuju Kodeks novinara Srbije“, smatra NDNV.

NDNV smatra da etiketiranje novinara i programskog direktora NDNV Dinka Gruhonjića kao izdajnika zajedno sa medijima koji profesionalno brane pravo građana da budu informisani, dolazi nekoliko dana posle još jedne ocene međunarodnih organizacija o urušavanju medijskih i novinarskih sloboda u Srbiji i svega nekoliko dana pre Međunarodnog dana slobode medija.

NDNV je upozorio političke funkcionere „da moraju konačno da razumeju da argumentovane kritike i postavljanje pitanja najvišim nosiocima javne vlasti nije niti ’opozicionarsko’ niti ’izdajničko’ delovanje“.

„To je pitanje i profesionalizma, ali i pitanje političke pismenosti i demokratičnosti društva“, ocenio je NDNV i pozvao građane da odbrane pravo na kvalitetno informisanje, a javne funkcionere koji u radu profesionalnih novinara i medija vide napad da pročitaju član 50. Ustava Srbije koji jemči slobodu medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga