NDNV: Pojedini tabloidi su bilteni službi, a ne mediji

NDNV se ograđuje od "medija", urednika i novinara koji kontinuirano krše etički kodeks novinarstva, ne obazirući se na teške društvene posledice koje takvo izveštavanje može imati

25. juna 2013

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zgroženo je svakodnevnim pisanjem pojedinih tabloida, za koje se sada pouzdano može reći da ne zadovoljavaju niti jedan uslov da se nazovu medijima i da se tretiraju kao takvi, saopštilo je ovo udruženje.

„Takvi tabloidi predstavljaju biltene raznih nedemontiranih ‘službi’, preko kojih se najavljuju hapšenja i preko kojih se ljudima sudi bez optužnice i bez suda, mimo institucija“, saopštava NDNV.

NDNV se u ime svojih članova i u odbranu profesije ograđuje od takvih listova, kao i od urednika i novinara koji kontinuirano krše profesionalne standarde i etički kodeks novinarstva, ne obazirući se na teške društvene posledice koje takvo izveštavanje može imati.

„Sada je sasvim jasno da je izostanak procesa lustracije teško pogodio novinarsku profesiju, a pisanje ovakvih tabloida samo potvrđuje da Srbija nije prevazišla devedesete godine i propagandno, huškačko, dehumanizatorsko i nacionalističko svojstvo medija. To potvrđuju i pojedina imenovanja novih glavnih urednika tzv. prestižnih i tiražnih prestoničkih dnevnih novina“, smatra NDNV.

NDNV smatra da su izostanak lustracije u novinarstvu i izostanak krivične odgovornosti novinara ratnih huškača doveli do toga da je iz mnogih medijskih produkata nestala i odgovornost uopšte.

„Ne samo da se ne poštuje prezumpcija nevinosti već se i dalje promoviše nacionalističku politika, reprodukuju nacionalistički i ksenofobni stereotipi, ugrožavaju ljudska i manjinska prava“, smatra NDNV.

NDNV ukazuje i da je izostanak lustracije je 2013. godine, 13 godina nakon tzv. demokratskih promena u Srbiji, „doveo do logičnog ishoda: pojedini ‘novinari’ su ostali ono što su i bili – sluge režima“.

„Pristigle su i ‘nove snage’, neki mladi ‘novinari’ koji su od ovog društva dobili poruku da je isplativo baviti se propagandom a ne profesionalnim novinarstvom. Ključno pitanje danas glasi: ko su mediji u Srbiji i ko su novinari u Srbiji, a ko su tek jeftini propagandisti i megafoni vlasti“, ističe ovo udruženje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga