- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NDNV: Podržavamo napore za normalizaciju medijske scene

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravlja napore koji se ulažu da se medijska scena Srbije napokon zakonski uredi, normalizuje i upristoji, u skladu sa evropskim standardima slobode medija i izražavanja, prava na privatnost, ali i odgovornosti medija. Posebno je značajna činjenica da će u proces izmene medijske legislative, kao i u usvajanje novih, preko potrebnih, zakona iz ove sfere biti uključena, kako je najavljeno, udruženja novinara, emitera, ali Savet Evrope, OEBS i druge međunarodne organizacije.

Takođe pozdravljamo najavu da će konačno biti poštovana reč medijskih eksperata. Podsećamo da su radne grupe pri Ministarstvu kulture već uveliko završile rad na nacrtima medijskih zakona i njihovim izmenama. Nedavno negativno iskustvo sa izmenama Zakona o informisanju pokazuje da je neophodno i jedino moguće medijsku sferu urediti u saradnji sa stručnjacima, bez političkih pritisaka.

Smatramo da su političari i politika upravo odgovorni za sadašnju haotičnu medijsku sliku Srbije, jer su je do sada posmatrali skoro isključivo kao sredstvo za promociju, propagandu i međusobne obračune, bez imalo svesti da su mediji – osetljivi društveni mehanizam koji, ako ne radi po profesionalnim standardima, može naneti izuzetno veliku štetu društvu i njegovim etičkim vrednostima. Zato je sada potrebno da u prvi plan dođu eksperti, koji će na osnovu evropskih iskustava predložiti rešenja (ili su ih već predložili) koja odgovaraju Srbiji.

NDNV smatra da je neophodno što pre zaokružiti medijske zakone donošenjem Zakona o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji. Takođe, smatramo da je neophodno izmeniti Zakon o radiodifuziji i pronaći rešenja koja će unaprediti rad i proširiti stručne kapacitete loše Republičke radiodifuzne agencije, kao i doprineti da javni servisi u Srbiji funkcionišu u interesu njenih građana. Takođe, neophodno je usvojiti i brojne primedbe na Zakon o oglašavanju i uskladiti druge zakone (Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o nacionalnim savetima…) sa medijskim zakonima. Podsećamo takođe da Zakon o javnom informisanju nije jedini koji može da uvede red u medijski haos, jer neki mediji skoro redovno krše i druge zakone, poput Zakona o zabrani diskriminacije, šireći versku, rasnu, nacionalnu i drugu mržnju!

(Saopštenje NDNV-a od 2. avgusta 2009.)

Podelite ovu stranicu!