NDNV: Plansko uništavanje medija, slučaj Radio Sombor

NDNV smatra da je država namerno, činjenjem i nečinjenjem, upropastila veliki broj medija, pogotovo na lokalu, kako bi relatizovala ili potpuno ukinula funkciju medija kao korektiva vlasti

06. jun 2010

Nezavisno društvo novinara Vojvodine poziva Vladu Srbije, Vladu Vojvodine i Grad Sombor da pod hitno pronađu način da pomognu opstanak Radija Sombora, koji se, posle višegodišnje agonije, nalazi pred gašenjem, a za šta odgovornost u potpunosti snose državni organi i lokalna samouprava. Zahvaljujući lošoj medijskoj legislativi, zahvaljujući potpunoj nezainteresovanosti države za lokalne medije, zahvaljujući nakaradnoj privatizaciji i još nakaradnijim postprivatizacionim procesima, ovaj radio, koji baštini dugu i uspešnu tradiciju, za nekoliko dana će prestati sa emitovanjem programa ukoliko se urgentno ne pronađe rešenje za njega.
Grad Sombor skoro u potpunosti ignoriše probleme sa kojim se Radio Sombor susreće, ignorišući pritom i Zakon o lokalnoj samoupravi, u kojem se jasno navodi da je lokalna samouprava dužna da se brine o informisanju na svojoj opštini, sa posebnim osvrtom na informisanje na jezicima nacionalnih manjina, kao i da obezbedi javnost rada svojih organa. Radio Sombor inače emituje program na četiri jezika, što znači da će njegovim eventualnim gašenjem biti ugrožena i prava nacionalnih manjina na informisanje. Činjenica je da Grad Sombor na godišnjem nivou izdvaja neprimereno mala sredstva za informisanje u odnosu na druge opštine.
Agonija Radio Sombora počinje lošom i nepripremljenom privatizacijom, koja je ubrzo poništena. Potom je ovaj medij postao vlasništvo Akcijskog fonda Srbije, a ovo amorfno vlasništvo dodatno je devastiralo ovu nekada uglednu medijsku kuću.
U poslednje dve i po godine, broj zaposlenih u Radio Somboru je prepolovljen, ali i pored toga zaposleni skoro već godinu dana nisu primili niti jednu platu. Usled konfuzije u kojoj ovaj medij funkcioniše, Radio je 2009. godinu završio sa gubitkom od 3,5 miliona dinara.
Mada su zaposleni, kao i novinarske i medijske asocijacije proteklih godina više puta upozoravali državne organe, lokalnu samoupravu i javnost na katastrofalno stanje u ovoj medijskoj kući – kojoj su, ponavljamo, upravo kumovali država i lokalna samouprava – do sada ništa nije učinjeno da se pomogne zaposlenima u njihovom naporu da očuvaju svoj medij, koji, pored informativnog, ima i veliki kulturni i društveni značaj za svoju sredinu.
Radio Sombor je najdrastičniji primer i inače izuzetno teške situacije u medijima Vojvodine. NDNV smatra da je država namerno, činjenjem i nečinjenjem, upropastila veliki broj medija, pogotovo na lokalu, kako bi relatizovala ili potpuno ukinula funkciju medija kao korektiva vlasti. I u tome, čini se, postoji svojevrsni konsenzus skoro cele političke klase.

NDNV

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga