NDNV pita stranke o ustavno-pravnom položaju Vojvodine

Ko je za kakvu autonomiju Vojvodine?

02. jan 2014

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od političkih partija da odgovore na pitanja u vezi sa ustavno-pravnim položajem Vojvodine i ocenilo da građani Srbije nemaju dovoljno saznanja o tome kakvi su stavovi stranaka prema pitanju autonomije te pokrajine.

NDNV je u otvorenom pismu pozvao političke stranke da odgovore na ta pitanja, kako bi građanima bilo lakše da se odluče za koga će glasati na nekim budućim izborima i kako bi građanima bilo jasnije kakav je odnos stranaka prema Vojvodini, u svetlu evropskih integracija Srbije.

NDNV je na adrese 11 političkih stranaka uputio ukupno 12 istih pitanja, među kojima su i: da li je pitanje statusa Vojvodine rešeno Ustavom iz 2006. godine, zatim koje se konkretne funkcije autonomije ostvaruju postojećim ustavnim rešenjima, kao i koji su učinci Skupštine i Vlade Vojvodine mogući u postojećem ustavnom okviru.

Kako je moguće da se svake godine krši ustavna garancija o visini pokrajinskog budžeta, može li se govoriti o autonomiji pokrajine ako ta teritorijalna jedinica nema izvorne prihode, niti zakonski regulisano finansiranje, već se njen budžet formira političkim nagodbama, navodi se u pitanjima tog novinarskog udruženja.

NDNV pita stranke i šta je razlog što zakon o finansiranju Vojvodine nije donet od 2008. do danas, zatim da li politička tumačenja okvira autonomije upućuju na to da su postojeća ustavna rešenja nedorečena, kao i u kojoj meri je postojeći ustavni okvir u skladu sa evropskim rešenjima o ustrojstvu regionalnih nivoa vlasti.

„Može li se pitanje pokrajinske autonomije, zbog problema u njenom funkcionisanju, postaviti kao sporno u nastavku evropskih integracija, a s obzirom da se ono decidno navodi i u svim dosadašnjim izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije?“, takođe je jedno od pitanja.

NDNV pita partije i koje predloge nude za rešenje problema autonomije Vojvodine, da li su za sadašnji nivo autonomije, za širi nivo ili za ukidanje autonomije, kao i da li se slažu sa ocenama da u Vojvodini postoji i separatizam.

NDNV je apelovao na stranke da odgovore dostave do 20. januara i najavio da će odgovore objaviti i dostaviti na adrese svih medija u Srbiji.

Stranke kojima su upućena pitanja su: Srpska napredna stranka, Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokarata Vojvodine, Ujedinjeni regioni Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Srpska radikalna stranka, Nova stranka, Vojvođanska partija.

Reč je o projektu koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje sa američkom Nacionalnom zadužbinom za demokratiju (NED).

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga