NDNV pisao najvišim funkcionerima Srbije i Vojvodine

Uvrede potpuno iste kao one koje je koristio Nacionalni stroj 2007.

19. feb 2013

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je uputilo pismo najvišim drzavnim i pokrajinskim funkcionerima, u kojima ih obaveštava o hajci koja se vodi protiv ovog udruženja, a naročito protiv predsednika NDNV-a Dinka Gruhonjića od strane pojedinih nacionalističkih medija i organizacija.

Pismo je upućeno predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru i predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću.

U pismu se izražava zabrinutost, jer osim reakcija pojedinih domaćih i međunarodnih organizacija i pojedinaca, nije usledila bilo kakva reakcija nadležnih državnih organa.

„To pojačava osećaj nesigurnosti rukovodstva NDNV-a, jer je reč o šovinističkoj hajci, u kojoj se koriste različite, veoma uvredljive konstrukcije, kojima se najčešće ‘istražuje’ nacionalno poreklo rukovodstva NDNV-a. Neretko se čuju optužbe da su ljudi iz rukovodstva NDNV-a ‘izdajnici’, ‘strani plaćenici’, ‘špijuni’, ‘agenti'“, saopštio je NDNV.

Podseća se i na to da su 2007. godine Dinko Gruhonjić i njegova porodica, uključujući i njegovu maloletnu decu, bili na meti veoma ozbiljnih pretnji. koje je lansirala neonacistička organizacija Nacionalni stroj.

„Arsenal uvreda i pretnji koji se šest godina kasnije, početkom 2013. godine, koristi protiv Gruhonjića i NDNV-a potpuno je isti kao i arsenal uvreda i pretnji koje je koristio i – danas zabranjeni – Nacionalni stroj“, navodi se u saopštenju.

NDNV je najvišim državnim i pokrajinskim funkcionerima dostavio i deo tekstova i drugih napisa uperenih protiv rukovodstva tog novinarskog udruženja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga