NDNV osudio pretnje novinaru lista „Hlas ljudu“ Juraju Bartošu

"Posledice upliva politike u rad tog medija"

13. avg 2019

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo pretnje koje je predsednica Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Horvatova uputila novinaru lista „Hlas ljudu“ Juraju Bartošu, nakon što je v.d. glavnog i odgovornog urednika Stevan Lenhart odbio njen zahtev da spreči da Bartoš izveštava o „Susretu slovačkih novinara“ prošlog vikenda u Bačkom Petrovcu.

NDNV je u saopštenju naveo da je Lenhart zahtev odbio pozivajući se na autonomiju uređivačke politike i na slobodu medija, a prema njegovim rečima, Horvatova je na to putem imejla odgovorila da ukoliko on ne želi da se to na „lep način reši, postoje i drugi načini”.

“Nezavisno društvo novinara Vojvodine ovo smatra kršenjem svih demokratskih standarda u oblasti slobode medija, i poziva nadležne institucije da reaguju. Takođe zahtevamo od Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji je i osnivač lista, da zauzme stav povodom grubog pokušaja upliva u uređivačku politiku lista ‘Hlas ljudu’ i pretnji upućenih novinaru Bartošu”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je, kao rezultat upliva politike u rad tog medija nedavno Upravni odbor promenio i statut lista i izbacio ključni kriterijum za izbor glavnog i odgovornog urednika kao i direktora, pa se tako prema novim pravilima više ne traži prethodno iskustvo u rukovođenju medijima ili redakcijama, kao ni iskustvo u vezi sa radom u oblasti informisanja.

NDNV ukazuje da su problemi u toj redakciji posebno izraženi nakon što je većinu u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine dobili lista „Matica slovačka“ i članovi stranke „Slovaci napred“, što je i naziv političke partije osnovane 2015 godine.

“Neophodno je da nadležne institucije konačno urede oblast informisanja na manjinskim jezicima i da uspostave jasna pravila za zaštitu autonomije medija koji su u rukama nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Podsećamo da je nacrt Medijske strategije na kom su i eksperti NDNV-a radili u radnoj grupi predložio mere za rešavanje ovog pitanja, ali nakon javne rasprave ti predlozi su izbrisani iz dokumenta”, napominje Udruženje.

NDNV upozorava da slučaj „Hlas ljudu“ pokazuje u kojoj meri su upravo predložena rešenja za jačanje nezavisnosti manjinskih medija neophodna.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga