NDNV: Odbranimo profesiju, odbranimo pravo na kvalitetno novinarstvo

"Pandemija se u Srbiji koristi za dodatno sužavanje slobode novinara"

03. maj 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas je, povodom Međunarodnog dana slobode medija, pozvalo građane da daju podršku novinarima koji profesionalno rade svoj posao tako što će birati njihova medijska izdanja i deliti njihove informacije, a kolege da se čvrsto drže novinarske etike i da istraju u odbrani slobode govora.

“Hapšenje novinara, napadi na njih, kampanje mržnje kako u onlajn sferi, tako i u svakodnevnom životu često i u samim institucijama države, kao i uništavanje autonomije redakcija – samo produbljuju krizu kroz koju novinarska profesija prolazi pojavom velikog broja dezinformacija i mera u suzbijanju pandemije koje se u Srbiji koriste za dodatno sužavanje slobode novinara”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da su pretnje i napadi na medijske radnike i medije zapravo ugrožavanje prava građana da budu objektivno i pravovremeno informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih građanskih prava.

NDNV je najavio da će nastaviti sa davanjem podrške kolegama i u ovoj godini kroz pravnu pomoć u slučaju da su ugroženi zbog profesionalnog izveštavanja, kao i kroz kontinuirane edukativne programe i za novinare i za ostale građane.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga