- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NDNV: Novinarima omogućiti učešće na konferencijama za medije i putem onlajn platformi

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas institucije da za vreme širenja korona virusa ponude dodatnu zaštitu novinarima i novinarkama koji moraju da prate konferencije za medije, a fizički ne mogu da budu prisutni i da im omoguće da na njima učestvuju i putem onlajn platformi.

“Istovremeno, ukazujemo i na to da je neophodno da omoguće medijskim radnicima da postave pitanja i preko tih digitalnih alata, jer za vreme vanrednog stanja demokratska kontrola institucija ne sme da bude zapostavljena”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Domaćim institucijama skrenuli su pažnju na dobru praksu u nekoliko zemalja Evrope, kao i Svetske zdravstvene organizacije, gde novinari i novinarke pre početka i za vreme konferencije mogu da pošalju svoja pitanja institucijama i stručnjacima koji tako odgovaraju na njih.

“Ovo nikako nije poziv na zamenu konferencija za medije na kojima uživo učestvuju novinari, već dodatna mogućnost kolegama i koleginicama da uz veću bezbednost rade svoj posao”, objasnio je NDNV.

Dodali su da da zaštita zdravlja novinara mora da bude prioritet institucijama ali i samim redakcijama i urednicima.

NDNV je zatražio i da se finansijski podrže oni koji su angažovani kao spoljni saradnici ili frilenseri bez ugovora o radu.

NDNV je podsetio da je objavio Vodič za praćenje tema o javnom zdravlju kao i Preporuke za bezbednost novinara koji izveštavaju o koronavirusu, koj se mogu pronaći na sajtu ndnv.org.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!