NDNV: Novinarima omogućiti učešće na konferencijama za medije i putem onlajn platformi

"Za vreme vanrednog stanja demokratska kontrola institucija ne sme da bude zapostavljena”

25. mar 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas institucije da za vreme širenja korona virusa ponude dodatnu zaštitu novinarima i novinarkama koji moraju da prate konferencije za medije, a fizički ne mogu da budu prisutni i da im omoguće da na njima učestvuju i putem onlajn platformi.

“Istovremeno, ukazujemo i na to da je neophodno da omoguće medijskim radnicima da postave pitanja i preko tih digitalnih alata, jer za vreme vanrednog stanja demokratska kontrola institucija ne sme da bude zapostavljena”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Domaćim institucijama skrenuli su pažnju na dobru praksu u nekoliko zemalja Evrope, kao i Svetske zdravstvene organizacije, gde novinari i novinarke pre početka i za vreme konferencije mogu da pošalju svoja pitanja institucijama i stručnjacima koji tako odgovaraju na njih.

“Ovo nikako nije poziv na zamenu konferencija za medije na kojima uživo učestvuju novinari, već dodatna mogućnost kolegama i koleginicama da uz veću bezbednost rade svoj posao”, objasnio je NDNV.

Dodali su da da zaštita zdravlja novinara mora da bude prioritet institucijama ali i samim redakcijama i urednicima.

NDNV je zatražio i da se finansijski podrže oni koji su angažovani kao spoljni saradnici ili frilenseri bez ugovora o radu.

NDNV je podsetio da je objavio Vodič za praćenje tema o javnom zdravlju kao i Preporuke za bezbednost novinara koji izveštavaju o koronavirusu, koj se mogu pronaći na sajtu ndnv.org.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga